Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rådjursolyckor kostar samhället en miljard

Västra Götaland är ett av de två län där trafikolyckor med rådjur är som störst. Men också ett av de län där olyckorna minskat under en tioårsperiod.

Antalet olyckor där rådjur är inblandade ligger på mellan 30 000 och 36 000 om året. Tre av fyra viltolyckor handlar just om påkörda rådjur, skriver Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Under perioden 2003-2012 har olyckorna ökat i alla län, utom två. Det är i Västra Götaland och Örebro län som de rent av minskat.

Men det är också i just Västra Götaland och Skåne som trafikolyckor med rådjuriblandade är störst.

– Antalet dödsfall och personskador för rådjursolyckor är underskattade i den officiella statistiken. När det gäller antalet omkomna i olyckor med rådjur är siffran dubbelt så hög som i de officiellt rapporterade, säger Annika K. Jägerbrand, forskare på VTI.

Antalet rådjurskollisioner är fler under försommaren (maj–juni) och tidig vinter (oktober–december), medan antalet personskadeolyckor med rådjur är högst under sommaren. Flest kollisioner och olyckor sker under morgon och kväll.

Under de tio år som Annika Jägerbrand undersökt uppskattas samhällskostnaderna för rådjursolyckorna till cirka nio miljarder kronor. De mesta kostnaderna handlar om egendomsskador, men också personskador och dödsfall.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.