Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Blev instängda. Rådjur kom in men inte ut ur den instängslade ekplanteringen i Goråsskogen, Lerum. Nu är nästan alla plantor uppätna. Bild: Lerums kommun

Rådjur åt upp de inhägnade ekplantorna

Staketet klipptes upp och närmare 2 000 planterade ekar har nu ätits upp av älg och rådjur.

Det var under en inspektionsrunda i Goråsskogen, norr om sjön Aspen, som Sebastian Backlund och företrädare för Lerums kommun upptäckte det uppklippta stängslet i början av sommaren. Inhägnaden var till för hålla älgar och rådjur borta från de närmare 2 000 ek- och bokplantor som planterades på ett cirka en hektar stort område 2014.
– Innan plantorna har vuxit upp ett par meter är de i perfekt höjd för viltet att äta. Det blir som ett riktigt julbord för dem, säger Sebastian Backlund.

Han uppskattar att åtminstone 90 procent av plantorna har ätits upp men nya kommer förmodligen att planteras till våren 2018. Sebastian Backlund menar att man förlorat mycket tid på grund av händelsen.
– Vi tvingas börja om och det kommer ta väldigt lång tid innan träden når vuxen ålder.
 

Vet ni varför staket blev uppklippt?
– Tydligen hade rådjur tagit sig in, förmodligen via en klippavsats som vi inte ansåg behövde hägnas in. Men de lyckades inte komma ut och då valde tydligen några förbipasserande att till slut klippa upp staketet.

Vad gör ni för att nästa inhägnad ska förbli orörd?
– Det finns redan i dag färdiga informationsskyltar som vi kan sätta upp och som förklarar för allmänheten varför det finns ett uppsatt staket mitt i skogen. Vi har redan pratat om att sätta upp sådana skyltar. Dessutom får vi se till att komplettera inhägnaden.
Kostnaden för att plantera en hektar ädellövskog uppskattas till 65 000 kronor inklusive stängsling. Enbart plantorna går på cirka 25 000 kronor.

Vad kommer det sig att ni planterar ek och bok?
– Ädellövskog är en bristvara i dag. Många privata skogsägare väljer att plantera gran på grund av att det ger ett högre ekonomiskt värde. Men en del kommuner vill även bidra med sociala och ekologiska värden och hjälper därigenom till med att utveckla den ekologiska mångfalden.

Enligt Sebastian Backlund planteras 1–3 områden med ädellövskog i Västsverige per år som ersättning för gran. Det förekommer också att gran och tall röjs undan i blandskogar för att på mer naturlig väg ge plats åt ek, bok och ask.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.