Robert Säll brinner för utvecklingen av Råda Säteri och området där omkring. Men hans bolag går med förlust och genomgår just nu en rekonstruktion.
Robert Säll brinner för utvecklingen av Råda Säteri och området där omkring. Men hans bolag går med förlust och genomgår just nu en rekonstruktion.

Råda säteri illa ute

ANNONS
|

– Det är en mycket, mycket allvarlig situation. Jag har redan satsat allt jag kan satsa. Det jag har kvar att satsa är mig själv och min passion, säger Robert Säll, vd för bolagen.

Råda säteri ligger vackert beläget vid Rådasjön i närheten av Mölnlycke, konferensanläggningen Hällsnäs på en udde vid Landvettersjön.

Råda säteri ägs av Härryda kommun, men hyrs ut till Robert Sälls företag Råda säteri & gästgifveri AB som driver restaurang, kafé och bed and breakfast, anordnar konferenser, bröllop och fester. På området finns också en handelsträdgård, ett kafferosteri och en glassbar.

ANNONS

Det är Robert Säll som har utvecklat området och han har stora planer inför framtiden. Men att få lönsamhet i bolagen som driver de två anläggningarna har han inte lyckats med.

– Det har varit jättesvårt att få det att gå runt de senaste sju åren. Vi har puttat in en miljon om året i runda tal. Jag har puttat in 4, 5 miljoner av egna pengar. Jag har belånat det jag har, säger Robert Säll.

De ekonomiska svårigheterna beror dels på en nedgång i branschen, dels på att Robert Sälls far, som ägde en del av bolagens aktier, gick bort i somras.

– Hur passionerad jag än är så är jag inte tillräckligt finansiellt stark för att fortsätta putta in pengar, säger Robert Säll.

Nu genomgår bolagen en rekonstruktion. På tre månader ska en plan för att arbeta om förlust till vinst tas fram.

– Det gäller att se över kostnadsstrukturen, kan man göra effektiviseringar när det gäller anställda, inköp, öppethållande? säger rekonstruktör Peter Björnram från Ackordscentralen, som tror att bolagen har en chans.

Med i samtalen kring bolagen är Härryda.

ANNONS

– Vi är med i den diskussionen för att vi är fastighetsägare, säger Karina Djurner, kommundirektör i Härryda kommun.

Kommunen har en fordran på bolaget som driver Råda. Det handlar om obetald hyra. Men det finns inga planer på att säga upp hyresgästen.

– I dag finns det ingen diskussion om att driva Råda säteri på något annat sätt. Just nu har vi en hyresgäst, säger Karina Djurner.

ANNONS