Rättstvisten om skolan kan bli seg

ANNONS
|

Anders Wennergren, advokat och delägare i Advokatfirman Glimstedt, fick i måndags ärendet på sitt bord. Uppdraget: stäm NCC och tvinga på så sätt byggjätten att avhjälpa felen i Henåns skola.

– Jag räknar med att vi kommer att lämna in en stämningsansökan till Uddevalla tingsrätt någon gång i maj, om inte NCC omedelbart tar ansvar för att avhjälpa bristerna, säger Anders Wennergren.

Hur lång tid kan man förvänta sig att en prövning i tingsrätten tar?

– Ett och ett halvt till två år. Det tar tyvärr så lång tid. Vad NCC gör under tiden kan jag inte svara på i dag. De flesta entreprenadmålen slutar med en förlikning på ett eller annat sätt. Men hur det blir i det här fallet är för tidigt att säga.

ANNONS

Enligt Anders Wennergren har Orust kommun aldrig krävt att NCC ska stå för slutnotan för de åtgärder som behövs för att skolan ska kunna tas i bruk igen.

– NCC är enligt regelverket AB 92 skyldigt att avhjälpa felen som den opartiske besiktningsmannen antecknat i besiktningsprotokollet. Det är inte samma sak som att NCC ska ansvara för kostnaderna i slutändan. Det får fortsatt utredning visa. Trots att kommunen har försökt få NCC att avhjälpa felen under en längre tid, har företaget inte tagit sitt ansvar. Därför har vi nu fått uppdraget att stämma entreprenören, säger Anders Wennergren.

Enligt det juridiska ombudet kan det bli aktuellt med ytterligare en stämning. Kommunen har nämligen fakturerat NCC för de löpande extrakostnader som hittills uppkommit när nybygget stått tomt.

– Om NCC inte betalar de fakturor kommunen skickat ut kommer rättsliga åtgärder att vidtas, säger Anders Wennergren.

Totalt förväntas kommunens kostnader för bland annat ersättningslokaler och skolskjutsar att uppgå till nästan tio miljoner kronor bara för vårterminen. Om skolan skulle tvingas hålla stängt även under höstterminen ökar kostnaderna med ytterligare fem miljoner.

Även utan sorgebarnet Henåns skola är Orust kommun i ett mycket prekärt ekonomiskt läge. Prognosen exklusive problemskolan visar just nu att verksamheterna för omsorg, lärande och samhällsutveckling tillsammans går minus 15 miljoner kronor helåret 2013.

ANNONS

Kommunstyrelsens vice ordförande Bengt Johansson (C) sammanfattade i tisdagens GP läget så här:

– Vi står vid ruinens brant.

ANNONS