Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rättegång tas om – domare påstås ha varit berusad

Vid en stor och omfattande förhandling ska den högt uppsatte domaren luktat alkohol och ha varit "mer gladlynt, något skämtsam", enligt åklagaren.
Nu tas förhandlingen om – något som beräknas ta tolv rättegångsdagar.

Det var i början av sommaren som händelsen inträffade. Domaren anlände då till jobbet vid en tingsrätt i Västsverige för att leda en stor och omfattande förhandling gällande stöld och bedrägerier. Enligt GP:s uppgifter ska han ha kommit dit i bil.

Ganska snart började flera anställda misstänka att domaren var alkoholpåverkad.

– Den här personen visade ett beteende som avvek från tidigare. Vi kände alkoholdoft. Vi gjorde vissa observationer som fick oss att fatta misstankar om alkoholpåverkan, berättade en domarkollega för GP.

Ny rättegång tar tolv dagar

Åklagaren i ärendet sammanfattade det som att "rättens ordförande uppträdde lite underligt".

I en inlaga till domstolen skrev åklagaren senare att: "Ordföranden i målet syntes mer gladlynt, något skämtsam, och verkade ha något svårare att hålla ordning under förhandlingens gång".

LÄS MER: Stor rättegång kan tas om – domare påstås ha varit alkoholpåverkad

Efter de anställdas larm ska de tre advokaterna i målet krävt att rättegången tas om. En av advokaterna ska bland annat ha motiverat det med att:

"Med tanke på de uppgifter som framkommit efter kontakt med tingsrätten går det inte att utesluta att ordföranden även varit påverkad vid fler huvudförhandlingsdagar".

Nu tas rättegången om och inleddes under fredagen på nytt, nu ledd av en annan domare, något som SVT Väst var först med att rapportera om. Rättegången beräknas ta tolv dagar.

Domaren har inte varit i tjänst

Sedan det inträffade har domaren inte varit i tjänst vid tingsrätten utan har periodvis varit sjukskriven men även tagit ut semester.

– Nej, han har inte varit i tjänst vid tingsrätten. Han har just nu semester, säger Maria Isaksson, HR-direktör vid Domstolsverket.

Vad har han för kommentar till misstankarna om att han var berusad?

– Det han har kommenterat är att han inte var det (berusad).

Det är i nuläget oklart om domaren riskerar någon påföljd. Domstolsverket har själva ingen rätt att utfärda någon sådan utan den frågan ligger hos justitiekansler Mari Heidenborg, dit man har skickat en begäran.

– Det ligger fortfarande för beredning och hon får sedan besluta om hon väljer att ta det vidare till Statens ansvarsnämnd, säger Maria Isaksson.

Hur vanligt är det med den här typen av ärende, att någon varit berusad på jobbet?

– Det är väldigt, väldigt ovanligt. Jag har bara varit med om det vid något enstaka tillfälle, tack och lov.

Domaren har tidigare fällts för rattfylleri, något som skedde för något år sedan. Följden av det blev ett strafföreläggande och böter på närmare 30 000 kronor.

GP har sökt domaren för en kommentar, utan framgång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.