Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Blir det nu ett rättsfall av mig, så kan detta avgöra hela den svenska räkfiskeflottans framtid, sade Janne Jansson på gp.se för ett drygt år sedan.

Rättegång mot ensam räkfiskare

Räkfiskaren Janne Jansson gjorde som många andra, kastade ut de minsta räkorna som inte gick att sälja. Han upptäcktes och får på onsdagen statuera exempel för andra västkustfiskare. - Han har hamnat i moment 22, sägerJan-Olof Hellberg på räktrålaren Eros, till Bohusläningen.

Havs- och vattenmyndigheten sökte bevis på att räkfiskare uppgraderade värdet på sina fångster, genom att kasta ut småräkor som inte ger bra betalt i land. Kustbevakningens flyg upptäckte Jansson ombord på trålaren Vikingö när han dumpade räkor över bord. Men, sade Janne Jansson, det var lus (de allra minsta räkorna som inte gick att sälja) och så gör alla.

– Jansson har hamnat i något som liknar moment 22. Han gjorde både rätt och fel. Lagen krävde 2014 att de små räkorna skulle med upp på bryggan, vägas och sedan kastas 100 procent döda tillbaka vid nästa dags fiske. Genom att dumpa till havs kanske 20 procent överlevde, hävdar Jan-Olof Hellberg i Bohusläningen.

Men lagen är lagen resonerade myndigheterna som 2014 anmälde Jansson för "misstanke om brott mot fiskelagen". Danska fiskare som hävdat att svenskarna hela tiden ägnat sig åt "high grading" (förbjuden uppgradering av värdet på fångsten vid räkfiske) jublade. Det aktuella fisket ägde rum i juli 2014.

Sedan dess har mycket hänt. Bland annat finns nu industri som köper upp lusen. Precis som man länge gjort med råräkan (en slags tonåring innan räkan mognat till kokräka som fisket lever av i första hand).

Jansson är misstänkt för highgrading vid tre tillfällen.

Läs också:

Räkfiskare anklagas för räkutkast (2014-11-13)

Se yrkesfiskaren dumpa lasten (2015-05-28)

Romson vill öka kontrollen av räkfisket (2015-05-28)