Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Räkfiske med framtidshopp

Niclas Hallberg känner av diskbråcket när han vinschar in räktrålen. Han hoppas på bättre tider med turisternas hjälp.

Gullmarsräkan skall ge skeppare Hallberg på fiskebåten Svartskär ett välbehövligt ekonomiskt tillskott och samtidigt skona hans plågade rygg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Niclas Hallberg styrde i går ut mot Gullmarsfjorden på en tur som Lysekils turistbyrå lanserat som en världspremiär. Turen innebar startskottet på räkfiske för turister, även om deltagarna den här gången utgjordes av en grupp fotografer och journalister.

Dragplåstret är alltså Gullmarsräkan som, enligt förståsigpåarna, är både rödare och sötare än Nordhavsräkan. Priset är därefter och Gullmarsräkan kostar 40-50 kronor mer per kilo.

Fisket i sig är inte unikt. I dag har fem båtar fått dispens för 100 dagars fiske på ett år.

Det blåser sydvästlig vind, men det märks knappast. Gullmarsfjorden är skyddad från väder och vind och de som ger sig ut på fjorden behöver inte vara rädda för att bli sjösjuka.

Sommaren har återvänt för åtminstone en dag. Det är 20 grader varmt och jackan känns överflödig i den stekande solen.

Niclas Hallberg ser många fördelar med turistsatsningen. Han behöver inte gå ut på öppet hav och båten förbrukar mindre diesel. Han kan nöja sig med att ta upp omkring tio kilo och det tjänar räkbeståndet på.

– Och turistfisket är bra för ryggen, understryker han.

Initiativtagaren Sixten Söderberg pensionerade sig efter 50 år som fiskare på Smögen och ägnar sig numera åt turistfiske. Tillsammans med Niclas Hallberg vinschar han in cirka tio kilo klarröda räkor.

De kokas direkt och äts ljumna. Men smaken är långt ifrån halvljummen.

Det handlar om en smaksensation.