Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den blivande sjöräddningsstationen på Rörö från havs- respektive landsidan.

Räddningsstation fick pris i Cannes

På onsdagskvällen fick en arkitektfirma från Göteborg juryns pris på internationell fastighetsmässan. Men vinsten fångades inte med ett pampigt höghus utan med en ny sjöräddningsstation på Rörö.

– Det är fantastiskt roligt att juryn har lyft fram vårt projekt, säger Joakim Kaminsky, delägare i arkitektbyrån Kjellgren Kaminsky Architecture.

Tillsammans med delägaren Fredrik Kjellgren har han ritat bidraget som charmade juryn under fastighetsmässan Mipim i Cannes, Frankrike.

Ännu är inga spadtag gjorda på Rörö men bidragen till tävlingen Future projects awards baseras på inskickade ritningar av projekt från hela världen. Hotell och köpcenter tävlar i kategorierna om kommersiella eller byggnader avsedda för boende, och är ofta betydligt större än den blivande stationen på Rörö.

– Den står ut som ett etiskt litet spännande projekt i jämförelse med köpcenter och hotell.

Nöjd är också Rolf Westerström, VD för Svenska sjöräddningssällskapet.

– Arkitekterna har tagit tillvara på våra idéer och vad vi behöver.

Den nya byggnaden kommer förutom omklädningsrum och samlingslokal också ha plats för att lyfta räddningsbåtar i en hall så att enklare underhåll kan utföras på plats. Enligt Rolf Westerström inväntas bygglov men byggstart förväntas ske inom sex till nio månader.

Men att ritningen är gjord för ett ideellt sjöräddningssällskap tror Joakim Kaminsky kan ha spelat in vid bedömningen.

– Det är en byggnad för ett väldigt gott syfte och det kan vara positivt om arkitekten väljer att utrycka det i byggnaden.

Att det Göteborgsritade bidraget var betydligt mindre än de flesta byggnader på mässan kan också ha varit till en fördel.

– Det är en spännande arkitekttur i utformning i stället för att den bara är överdådig och lyxig, säger Joakim Kaminsky.