Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Rädda bina från sommarhettan

Den ordentliga sommarvärmen som slagit klorna i Västsverige är uppskattad av många soldyrkare, men för de små, pälsbeklädda pollenspridarna är värmen, och torkan den medför, mindre välkommen.

Värmen betyder mer än bara en ny bränna, den bringar även med sig en enorm torka, något som påverkat blommornas pollinering.

– Blommorna torkar ut och prioriterar inte att producera bins livsviktiga pollen. Till exempel har vi sett att raps, som vanligtvis blommar ungefär en månad, bara klarade sig några veckor i år, säger Thorsten Rahbek-Pedersen, enhetschef på rådgivningsenheten Söder på Jordbruksverket.

Bina hjälper både kor och människor

Både humlor och solitärbin kategoriseras som bin och gör stor nytta för oss människor. De behövs för att vi ska kunna få, till exempel, jordgubbar, äpplen och raps. Men de hjälper inte bara människor.

– Klöverfrö, som är viktigt för korna som är ute och betar, är helt beroende av pollineringsinsekter för att kunna så frön. Andra växter kan klara sig utan binas hjälp, men de blir aldrig lika mycket och lika bra kvalité på skörden utan dem, säger Thorsten Rahbek-Pedersen.

En tredjedel av humlorna och bina rödlistade

I Sverige finns det 40 arter humlor och 250 arter solitärbin, drygt en tredjedel av dessa är rödlistade. Det är Artdatabanken som avgör om en art ska rödlistas. Att en art rödlistas innebär en klassificering av artens utdöenderisk.

– Studier har visat hur jordbrukslandskapets förändringar missgynnat humlor och solitärbin drastiskt. Minskningen av äng- och betesmarker de senaste decennierna har inneburit en brist på både mat och bostäder för humlorna och bina, säger Thorsten Rahbek-Pedersen.

Hotell för de vingbeklädda

De rödlistade bina kämpar nu i stadsmiljöer som inte är naturliga för dem. Speciellt i den värme som nu torkar ut de blommor som de behöver. Det finns dock tips för hur du som privatperson kan hjälpa bina.

– Ha en blommig trädgård eller balkong! Se till att vattna ordentligt när torkan slår så hjälper det humlor och bin jättemycket, säger Thorsten Rahbek-Pedersen.

Det är lättare att lösa binas bostadsbrist än människornas.

Ett exempel på ett bihotell är att göra släta borrhål i ett stycke torrt lövträ och sätta på en torr plats på gården, bina tycker inte om fukt.

Allra bäst är det om du känner någon med fruktodling, då får du snälla, glada bin och en riktig bra skörd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.