Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Psykiatrin: Inte fel att skriva ut Onsalamördaren

Mannen skrevs ut från psykiatrin i Varberg trots vädjan om fortsatt vård. Ett par månader senare mördade han sin barndomsvän. Nu konstaterar Psykiatrin Halland att de inte gjort fel.

Mannen sökte vård i Varberg för sina psykiska besvär. Efter bara ett par dagar skrevs han ut, trots att hans hustru vädjande om fortsatt vård. Ett par månader senare knivmördade mannen sin barndomsvän i ett bostadsområde i Onsala. Därefter ska han ha gått hem till ett par grannar och utsatt dem för mordförsök.

Psykiatrin Halland drog igång en egen utredning för att ta reda på om det finns något samband mellan vården, utskrivningen och mordet.

LÄS MER: Onsalamördaren döms till rättspsykiatrisk vård

Inga fel gjordes

Nu meddelar psykiatrin att utredningen inte visar några fel i vården av den nu dömde mördaren. Men de väljer ändå att göra en lex Maria-anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Detta för att få en oberoende granskning, skriver Hallands-Nyheter.

– Det går aldrig att helt skydda sig från den här sortens händelser. Men det är viktigt att minimera risken för att en liknande händelse inträffar igen, säger Thomas Wejstam, chefläkare i Psykiatrin Halland, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Psykiatrin startar internutredning

LÄS MER: "Personen jag försvarar är ingen mördare"

Hänvisad till återbesök

Psykiatrin väljer också att komplettera riktlinjerna för den här typen av symtombild. "I de aktuella riktlinjerna är det inte tillräckligt klart var patienter med denna diagnos ska följas upp", skriver de i pressmeddelandet. Nu justeras riktlinjerna så att det blir tydligt att patienter med denna typ av symtombild i fortsättningen ska följas upp inom specialistpsykiatrisk öppenvård tills tillståndet är tillräckligt stabilt.

När den nu dömde 40-åringen skrevs ut blev han hänvisad till ett återbesök på vårdcentralen en månad senare.

Den mördade mannens föräldrar skickade i september in en egen anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

– Fler får inte bli drabbade av det som har hänt oss, hela vår värld har ju rasat ihop fullständigt, sade den mördade mannens pappa till HN.

– Den felbehandling som har skett får inte hända igen. Därför vill vi att det som har hänt på psykiatrin på Varbergs sjukhus utreds av IVO. Det har orsakat mycket lidande för alla inblandade, fortsatte han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.