Anna-Karin Gustavsson, Ellika Lennartsson, Annika Mattsson och Tina Berg arbetar inom äldreomsorgen på Tjörn och ställer sig bakom torsdagens manifestation.
Anna-Karin Gustavsson, Ellika Lennartsson, Annika Mattsson och Tina Berg arbetar inom äldreomsorgen på Tjörn och ställer sig bakom torsdagens manifestation.

Protester mot neddragningar

ANNONS
|

– Det handlar om alla äldreboenden på Tjörn. Nerdragningar genomförs hela tiden. När folk som arbetar heltid slutar görs tjänsterna ofta om till deltider, säger undersköterskan Ellika Lennartsson.

GP har flera gånger tidigare berättat om det pyrande missnöjet inom äldreomsorgen på Tjörn. Personalen på Kvarnbackens äldreboende, arbetade redan varannan helg, när de i början av året fick besked om att de skulle arbeta minst en delad tur per helg. Det innebär att arbetsdagarna nu är indelade i två pass med en längre rast mitt på dagen. Att personalen och facket rasade hjälpte inte.

På Valåsens äldreboende har personalen fått besked om att verksamheten måste spara flera arbetstimmar i veckan. Och PRO konstaterade nyligen efter att ha intervjuat enhetschefer att stress och för lite personal var ett genomgående problem på samtliga boenden.

ANNONS

Personalen känner att det inte finns tid att göra ett tillräckligt bra arbete. Inte alls som det ska utföras enligt dokumentet Kvalitetsmål för äldreomsorgen i Tjörns kommun.

– Tittar man på vad som står där ser det fantastiskt ut. Det beskriver valfrihet och aktiva och meningsfulla liv för de äldre. Men verkligheten är en helt annan. I första hand måste vi tillgodose deras mest grundläggande behov, säger Ellika Lennartsson.

I morgon genomför de en manifestation i samband med torsdagskvällens kommunfullmäktigemöte. Och kräver svar och handling av ansvariga politiker.

Socialnämndens ordförande Reidun Lorentzon (KD) vill inte svara på om hon själv tycker att bemanningen är tillräcklig.

– Vi har inte en lägre bemanning på Tjörn än i liknande kommuner runt omkring. Våra brukare är jättenöjda och det är det viktiga, säger hon.

Personalen tycker att situationen är problematiskt. Hur ser du på deras manifestation?

– Det är fritt fram för dem att göra det. Men jag tycker att de borde framföra sina synpunkter till oss politiker och inte gå via en journalist.

Kan du tänka dig att tillsätta mer resurser?

– Vi har den budgeten vi har så det blir i så fall på bekostnad av någonting annat inom socialtjänsten, säger Reidun Lorentzon.

ANNONS

Andel deltidsanställda inom socialtjänstens verksamhet på Tjörn har ökat de senaste åren.

2009 arbetade 63,8 procent av de 393 tillsvidareanställda deltid.

2011 arbetade 65,6 procent av de 434 tillsvidareanställda deltid.

I år ska socialförvaltningen på Tjörn spara fem miljoner kronor.

Besparingarna drabbar främst äldreomsorgen eftersom omkring 70 procent av förvaltningens budget går till äldreomsorg.

ANNONS