Protester mot hot om skolnedläggning

ANNONS
|

– Vi fick inte veta någonting förrän vi läste om det i tidningen. Det är fruktansvärt. Men hela Ucklum kommer att gå man ur huse och uppvakta politikerna på mötet, säger Maria Johansson, arg Ucklumbo och förälder.

Förslaget kommer från barn- och utbildningsförvaltningen och kommer att behandlas i samband med att budgetramen för nästa år klubbas i fullmäktige på måndag. Det definitiva ställningstagandet till om klass 4–6 ska lägga ner, tas i höst i samband med detaljbudgeten.

– Det är inte jättekul. Men det handlar om ekonomi samtidigt som vi har fått en ny skollag som ställer högre krav på kompetens och kvalitet. Vi måste se till kvaliteten på skolan i hela Stenungsund. Elevunderlaget är för litet och det kostar för mycket att ha kvar det i Ucklum, säger bildningsutskottets ordförande Erik Söderberg (FP).

ANNONS

Han anser också att de mindre skolornas betydelse är överdriven.

– Det är en tanke som är hämtad från litteraturen. En sörgårdsidyll med en liten vit skola på landet. Det är en idyll men den världen finns inte i verkligheten, säger Söderberg.

Enligt Maria Johansson vore det ett mycket felaktigt beslut att lägga ner mellanstadiet.

– Här arbetar många för att hålla samhället levande. I Ucklum och i Svenshögen finns entreprenörskap och vi är vana att lösa saker själva. Att lägga ner vore att gå alldeles för långt, säger hon.

Ucklumskolan är i dag en F–6 skola. Om beslutet klubbas är nedläggningen ett faktum hösten 2013.

ANNONS