Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/7

Proteserna höll inte måttet – då skapade han egna

Livet förändrades för alltid när tåget kapade Christoffer Lindhes ben och ena arm. Ingen förväntade sig efter olyckan att Christoffer skulle lansera en egen, unik protes som just nu erövrar världen.

På väg hem från bilutställningen Wheels and Wings 2006, märkte Christoffer Lindhe tre personer som bakom sig. Han upplevde att de följde efter honom och när han försökte skaka av sig personerna, sneddade han över järnvägsspåret.

– Efter det är det helt svart. Jag tror att jag måste ha snubblat på järnvägen, slagit i huvudet, krossat pannbenet och svimmat av, säger Christoffer.

Christoffer Lindhe vaknade upp på sjukhuset tio dagar senare senare. Båda benen var amputerade ovanför knät och ena armen var borta.

LÄS ÄVEN: Fanny leder sitt lag trots kronisk sjukdom

Föraren hade dålig sikt

Godståget som körde in i Varberg bedöms ha hållit låg hastighet och lokchauffören var medveten om att det var mycket folk i rörelse i samband med bilutställningen. Men just där Christoffer Lindhe låg var sikten skymd. När olyckan var ett faktum larmade lokförarenpolisen, och mot alla odds överlevde Christoffer trots att han förlorat mycket blod.

– Jag tror att det var tack vare att jag är elitidrottare som hjärtat orkade pumpa, trots att jag egentligen hade mindre blod än man ska kunna ha i kroppen då jag kom till sjukhus, säger han.

Efter en månad på sjukhus lättade läkarna på morfinet – och då började Christoffer förstå vidden av det som hänt.

– Jag inser då hur mycket jag förlorat och vad jag varit med om. Just då var det väldigt jobbigt. Men samtidigt, ganska snabbt inpå olyckan, kom jag till ett läge när jag insåg att tänka tillbaka och älta aldrig kommer hjälpa mig. Det är jag själv som avgör hur mitt liv kommer bli, säger han.

LÄS ÄVEN: Träningen gav Cecilia kraft att återvända till livet

Utbildade sig till ingenjör

Christoffer återupptog idrotten, pluggade in halvåret han missat på gymnasiet och sökte sedermera till utbildningen för utvecklingsingenjörer vid Högskolan i Halmstad. Samtidigt gjorde Christoffers aktiva liv att svårigheten att gå utomhus blev mycket påtaglig.

– När jag började utbildningen hade jag inga direkta tankar kring någon protes, utan mer att jobba på Volvo. Men under utbildningen växte idén när jag upplevde problemet med min balans. Jag tänkte att det måste gå att göra något som är bättre. Finns det inget som är tillräckligt bra på marknaden, då får jag skapa det själv, säger han.

Under examensarbetet undersökte Christoffer Lindhe möjligheterna till en ny sorts protesfot med bättre förmåga att anpassa sig till ojämna underlag. Allt eftersom projektet fortsatte under och efter högskoletiden, blev Christoffer mer och mer skeptisk till ledade proteser.

– Vi gjorde tester med mekaniska leder, men det är svårt att få en upplevelse av mänsklighet när man använder dem. Smarta material däremot böjer sig av kroppsvikten och vrider sig efter underlaget, precis som den mänskliga foten, säger han.

Rörligaste protesen i världen

2012 blev Christoffers första prototyp klar. 2015 kom hans första protesfot som godkänts av myndigheterna. Den var gjord av fiberkomposit och kunde böjas i alla riktningar, i nästan lika hög grad som den mänskliga foten. Med sina 17 procents rörlighet blev Christoffer Lindhes protesfot den böjbaraste i världen.

Nu är målet att hela världen ska ha tillgång till Christoffer Lindhes protesfot via det egenstartade företaget Lindhe Xtend. Företaget säljer proteser i Sverige, Norge, Tyskland och England. Flera andra länder håller på att sälla sig till de befintliga kunderna.

Men det är knappast Christoffer Lindhes enda projekt. På sin videoblogg har han gett handfasta tips om hur man som trippelamputerad och nybliven förälder tar hand om ett litet barn. Han har gett ut en bok om sitt liv och tagit tre VM-brons inom frisim i Paralympics. Oavsett vad Christoffer Lindhe sysselsätter sig med, finns ett djupare, underliggande syfte ständigt där.

– Jag hoppas att jag kan inspirera andra som råkat ut för något liknande. Inspirera dem till att gå vidare och göra det bästa av situationen, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.