Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Professorns önskan: Det borde finnas "vård av husdjur"

Efter forskning som visar att även människor mår dåligt när husdjur är sjuka, hävdar etiologiprofessorn Per Jensen att det borde finnas villkor för att ta ledigt från sitt jobb när det händer, skriver SVT Nyheter. – Med tanke på hur viktiga husdjuren är för sina ägare och betydelsen för människors hälsa och välbefinnande vore det väl inte helt ologiskt att tänka sig att man fick ta ledigt, säger han till sajten.

Att få stanna hemma från arbetet på grund av att sitt husdjur har blivit sjuk, är en fråga som borde lyftas, tycker Per Jensen, professor i etiologi vid Linköpings Universitet, vilket SVT Nyheter var först med att uppmärksamma.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu visar en ny studie att om husdjuret blir kroniskt sjuk så mår husse och matte dåligt med depression och stress.

– Husdjur kan fungera som terapi med stora samhällsvinster men den här forskningen visar att det också blir allvarligt när djuren blir sjuka. En praktisk aspekt av det är att samhället kan behöva fundera på olika stöd för dessa djurägare, säger Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings Universitet till SVT.

LÄS OCKSÅ: 11 saker du inte anade om hundar

"Inte helt ologiskt"

Han berättar att man borde lyfta frågan om det borde införas "vah" (vård av husdjur), som ett komplement till vab (vård av sjukt barn).

– Med tanke på hur viktiga husdjuren är för sina ägare och betydelsen för människors hälsa och välbefinnande vore det väl inte helt ologiskt att tänka sig att man fick ta ledigt för att vårda ett sjukt husdjur på liknande villkor som när man har ett sjukt barn.

Mölndalsbon Christina Hasselberg har själv en hund som för är sjuk för närvarande.

– Jag har en italiensk vinthund som bröt benet för en månad sedan och har fått operera in en metallplatta. Men nu har skelettet blivit irriterat av skruvarna från plattan och han behöver äta antibiotika. Det är tufft för den lille och man blir ganska låst som ägare, säger hon och fortsätter:

– Tack och lov har jag anhöriga som ställer upp, annars blir det att man kanske får ta ut en semesterdag och hoppas på att ens chef är förstående. Att införa "vård av husdjur" låter som en perfekt idé, kanske i den bättre av världar. Men det finns samtidigt gränser för vad samhället ska ställa upp med.

"Inte varit uppe politiskt"

Enligt Helena Esscher, presschef vid Försäkringskassan, har de inte fått uppdrag om att ha hand om liknande villkor vid "vård av husdjur" som för vård av barn.

– Socialförsäkringen omfattar människor, så är det bara. Mig veterligen har frågan inte varit uppe politiskt, säger Helena Esscher.

Studien bakom artikeln gjordes på Kent State University i Ohio då de undersökte 238 ägare till hund eller katt. 119 ägare hade ett husdjur som led av en kronisk eller dödlig sjukdom och 119 ägare hade ett husdjur som var friskt.

De frågor som användes vid tillfället har tidigare använts i forskning på hur närstående påverkas om en familjemedlem blir sjuk, skriver sajten.

Resultaten visade sedan att ägare till sjuka djur hade högre nivåer av stress, depression och ångest – jämfört med de som hade friska djur.

LÄS OCKSÅ: Överviktiga husdjur blir deprimerade

"På gott och ont"

Enligt Per Jensen, finns det forskning som visar att ett husdjur kan ha goda hälsofördelar på sin ägare. 

Exempelvis kan prognosen för tillfrisknandet efter en hjärtinfarkt påverkas positivt om ägaren har en hund.

– De emotionella banden är på gott och ont – smärtan när kompanjonen blir allvarligt sjuk kan vara förödande som den här rapporten visar, säger han.

Forskarna i studien riktar sig även till veterinärer som har hand om de sjuka djuren och deras ägare och menar att studien kan hjälpa veterinärer att förstå och lättare kunna hantera ägare i en sådan situation.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.