Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Muntra miner på nytt? Kungälvs styrande politiker, tjänstemän samt Skridskoalliansen samlade när multiarenan presenterades i januari 2017. Arkivbild: Martin Björklund

Privat aktör ger nytt hopp om multiarena

Planerna på en ny multiarena i Kungälv lades på is eftersom det skulle bli för dyrt. Men nu går företaget APP Properties in som aktör vilket skapar nya möjligheter att bygga.

Diskussionerna kring en multihall för kommunens isidrotter har pågått under många år. I slutet av januari presenterade majoriteten (S, MP, L, V och UP) planer på en arena vid området Yttern i Ytterby, men bara några månader senare kom besked om att Kungälvs kommun inte hade råd att bygga och driva arenan, ett bygge som beräknas kosta 200-250 miljoner kronor. En upphandling med privata intressenter gav inte heller resultat. 
Kommunen har sedan dess jobbat vidare med att hitta nya aktörer och har nu fått napp.

Växjöbaserade APP Properties, med Volvo cars pensionsstiftelse VCG Investment management som huvudinvesterare, är beredda att skriva en avsiktsförklaring tillsammans med Kungälvs kommun, vilket Kungälvs-Posten var först att rapportera om. 
– Det är väldigt spännande. Vi har hittat en aktör som gjort liknande investeringar tidigare och också har fordonsindustrin i ryggen, kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S).

Avsiktsförklaringen, som kommunstyrelsen ska fatta beslut om i morgon, innebär att APP Properties tillsammans med kommunen ska utveckla den planerade arenan och området omkring. Förutsättningen är att parterna kan enas om målbild och ansvarsfördelning och ett nytt avtal ska vara skrivet senast i september 2019.
Miguel Odhner understryker att en avsiktsförklaring är ett första steg i samarbetet och innebär inte några siffror på hur mycket APP Properties väntas investera i projektet.
– De vet vad kommunens förutsättningar är och nu börjar arbetet kring hur vi gemensamt ska investera i det här.

APP Properties har tidigare jobbat med liknande projekt, bland annat med Växjö arena. Vd:n Henrik Swahn säger att de vill fortsätta satsa på projekt i större städer. 
– Multihallen är det primära projektet, men vårt stora intresse handlar om att utveckla samhället med bostäder och även annat. Vi ser en stor potential i Kungälv.

Även idrottsföreningarna, som bildat skridskoalliansen, är positiva. Klubbarna har haft stort inflytande i processen och hoppas nu på att planerna ska förverkligas.
– Det känns mer lovande än på länge. Den privata sidan har haft ganska svalt intresse för att skapa kreativa lösningar men nu verkar det som att man hittat en aktör som kan titta på Kungälv med vidare blick, säger Kenneth Hildebrand, ordförande i skridskoalliansen.

Men oppositionen, som redan tidigare var kritiska till majoritetens förslag om arenabygget, ifrågasätter lösningen.
– Jag är skeptisk till något som kommer i 48:e månaden i en mandatperiod och tror att det är ett sätt att blidka arga invånare som blivit lovade en hall. Jag vill veta vad det här bolaget har för avkastningskrav innan vi tar beslut, säger kommunalrådet Anders Holmensköld (M).