Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Prisat förskolekök får hjälp av minikockar

Landets bästa förskolekök finns på Skogsbackens förskola i Svenshögen norr om Stenungsund.

Klockan är strax efter halv elva på förmiddagen och det råder intensiv aktivitet i köket på Skogsbackens förskola. På menyn står viltfärsbiffar med potatismos som ska tillagas från grunden. 
Fritidspedagogerna Thérese Malmgren och Anna Sachse hjälper till att plocka fram ingredienserna till lunchen som ska tillagas med hjälp av tre entusiastiska minikockar iförda kockmössa och stilenlig kockklädsel.

Barnen tar sig an uppgiften med både stort allvar och glädje.
– Det är jättekul att laga mat, speciellt att knäcka ägg och få smaka på allting, tycker fyraåriga Unni Cederberg, som tillsammans med ett år äldre Maja Apelman och snart treåriga Elvis Sachse är köksansvariga för dagen.
På plats i köket finns även köksmästaren Mona Utsten som med sitt koncept lyckats göra förskolan i Svenshögen känd i hela Sverige inte bara genom att vinna Arlas guldko för "Bästa matglädjeförskola" tidigare i år, utan nu även utsetts till "Årets förskolekök" och "Årets hållbara restaurang" i tävlingen White Guide Junior.

– Vi är förstås både jättestolta och glada. Men det bästa är ändå att se med vilken glädje och entusiasm också barnen tar sig an uppgiften att laga mat och även vågar testa på nya saker som de kanske inte tidigare åt, säger Mona Utsten om utmärkelserna.
– Vi serverar till exempel alltid grönsaker innan maten, som vi dels skördar från våra egna odlingar, dels köper så långt det går från en gårdsbutik här i närheten, dit vi också ofta åker med barnen för att hämta veckans leverans av grönsaker och frukt. Men vi smakar och lär även ut om allt som växer vilt och faktiskt går att äta, som hirskål, maskrosor och nässlor.

Till dagens måltid serveras små skålar med bland annat majs, ärtor, oliver, blomkål och broccoli, men även mungbönor som först får ett och annat av barnen att tveka. Men efter att Mona framgångsrikt övertygat att det faktiskt är både jättegott och nyttigt, tar flera för sig ur skålen.
Minikockarna Maja, Unni och Elvis hjälper till att laga maten, duka fram och av borden, samt diska. Något som gett resultat även hemma berättar Anna Sachse, både fritidspedagog på förskolan och mamma till Elvis.
– Han är mycket mer benägen att både testa nya saker och hjälpa till även hemma, berättar Anna om sonen.

Till våren väntar även trerättersmiddag för föräldrarna till de äldsta barnen på förskolan som ska tillagas och serveras av dem som en slags avslutning innan de går vidare till skolvärlden.