Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Ekman har fått Partille kommuns miljöstipendium.

Prisad skogsfantast vill få fler att vandra

I tio år arbetade han i det tysta med att röja, märka och underhålla vandringsleder i sin barndoms skog. Nu har Jan Ekman uppmärksammats för sitt arbete och fått Partille kommuns miljöstipendium.

Ungefär mitt i det stora skogspartiet mellan Partille och Göteborg ligger Åkersjön. En utmärkt badsjö om man får tro Jan Ekman, som om somrarna brukar borsta klipporna med en piassavakvast för att göra det lättare att komma i.

Vid sjön har han målat med gult på träden för att märka ut en vandringsled samt byggt spänger längs strandkanten för att människor ska kunna ta sig runt i den sanka terrängen. De senare har Partille kommun och en fastighetsägarförening bekostat, men det är Jan Ekman som fått dem på plats.

– Här borta, säger han och visar på en orienteringskarta, har jag byggt en liten soffa för två. Där har jag också märkt ut en rätt trevlig led, men där har jag bekostat färgen själv, för det var inte lika lätt att få pengar från Göteborg.

Folkhälsa

Sedan han började arbetet med att röja och märka lederna har han sett att allt fler börjat röra sig i skogen, främst hundägare, men även andra vandrare. Själv anordnar han sedan några år onsdagsvandringar runt om i Göteborgsområdet. Han ser vandringarna liksom sitt ideella arbete att öka tillgängligheten som ett bidrag till folkhälsan.

– Vi behöver ut och röra på gubb- och gumfläsket, speciellt i min ålder. Men för mig har vandring blivit lite som ett gift. Vädret spelar ingen roll. Det är en form av frihet. Jag känner en tillhörighet med flora och fauna och när jag vandrar själv så är det en slags meditation, förklarar han.

Kommunens miljöstipendium på 10 000 kronor har han inte hunnit fundera på vad han ska använda till ännu.

– Det kanske blir en soffa till eller ett par nya skor. Jag har också funderat på och fråga kommunen om de är intresserade att ta fram en guide över lederna här för att tillgängliggöra dem för fler.

Här avbryter Jan Ekman meningen och tittar ut över sjön innan han fortsätter.

– Fast egentligen gillar jag att gå här för mig själv.

Fakta: Miljöstipendium

Delas ut årligen av Partille kommun till den som utfört ett engagerat och insiktsfullt miljöarbete som är av allmänt intresse och nytta.

Stipendiet är på 10 000 kronor.

Motivering 2014:

"För att han genom ideellt arbete restaurerar och märker ut vandringsleder i kommunen samt bjuder in till uppskattade naturvandringar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.