Kommunalrådet Ingrid Cassel (M) och oppositionsrådet Bengt Torstensson (S) med Orust kommuns presenter till prinsessan Estelle.
Kommunalrådet Ingrid Cassel (M) och oppositionsrådet Bengt Torstensson (S) med Orust kommuns presenter till prinsessan Estelle.

Prinsessgåva fall för rätten

ANNONS
|

Beslutet att skicka en gåva till tronarvingen togs av kommunstyrelsens arbetsutskott i slutet av februari men har nu överklagats till förvaltningsrätten.

I egenskap av kommuninvånare begär den klagande en laglighetsprövning av beslutet som han anser inte är någon angelägenhet för Orust.

– Det är något som är snett när man uppvaktar en barnfamilj som bor långt härifrån och som inte har någon förankring här. Det är både otidsenligt och ger fel signaler när kommunen i flera år haft problem med budgeten och skurit i barnomsorgen, säger personen som vill vara anonym.

Vidare önskar mannen att förvaltningsrätten upphäver beslutet och att prydnadsföremålet i stället ställs ut på exempelvis något skolbibliotek.

ANNONS

Oppositionsrådet Bengt Torstensson (S), var den som kläckte idén att presenten skulle vara just en fyr. Han ville dock att man samtidigt skulle ge samma summa som fyren kostade till Världens barn. Men det ville inte de andra ledamöterna. I dag säger han så här om gåvan:

– Ur en juridisk synvinkel är det inte en kommunal angelägenhet. Men det var det inte heller när kommunalrådet och kommunfullmäktiges ordförande åkte till Stockholm med en torkad långa för att uppvakta Viktoria och Daniel på deras bröllopsdag, säger Bengt Torstensson.

Kommunstyrelsens ordförande Ingrid Cassel (M) har en helt annan syn på saken.

– Det är glädjande att kungahuset har fått en ny medlem och det är någonting som vi på Orust vill uppmärksamma. Det är en trevlig och symbolisk sak för oss att skicka en gåva, säger hon.

Finns det inte en risk att fyren drunknar i den uppsjö av gåvor som prinsessan får?

– Man får tro att alla gåvor som ges en familj med ett nyfött barn välkomnas, säger Ingrid Cassel.

Gåvan ses också som en möjlighet till bra PR för Orust. Förvaltningsrätten har begärt ett yttrande från kommunen. På onsdag behandlas överklagandet i kommunstyrelsens arbetsutskott.

GP frågade Hovet hur många kommuner som hittills gett gåvor till Estelle, om det finns några exempel på dessa och hur gåvorna tas emot och förvaras.

Annika Sönnerberg, biträdande informationschef vid Hovet hälsar i ett mejl:

”Kronprinsessparet har fått väldigt många lyckönskningar och även gåvor i samband med prinsessan Estelles födelse. Vi brukar inte gå in på vem som har givit vad, utan det är något mellan givaren och mottagaren. Brev och gåvor som sänds till kungafamiljen bevaras på slottet.”

ANNONS