Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Premiär för Onsalasnabben

Bussarna var långt ifrån fulla när Onsalasnabben hade premiär. Men dagens första resenärer gav ett gott betyg åt den nya linjen.

- Jag började jobba i Göteborg i onsdags så för mig är det här perfekt. Nu behöver jag inte ta bilen, säger Fredrik Berndtsson, som precis klivit av bussen på Hede station.

Han sparar runt sju minuter på att ta den nya bussen direkt från Onsala.

- Det är ganska mycket tid på morgonen, säger han.

Ann-Marie Bruhn, en annan av premiäråkarna, håller med.

- Det är jättebra att man har dragit igång den här busslinjen. Jag hoppas att fler kommer att ställa bilen hemma nu.

Satsningen på en snabblinje från Onsala är den största på många år när det gäller kollektivtrafiken i Kungsbacka. Genom att bussen endast stannar på sex av 17 hållplatser längs Onsalavägen blir restiden betydligt snabbare. Målet är att få 250 nya resenärer att skippa bilen och i stället åka kollektivt.

- Det kan ta lite tid innan vi når det målet, men nu har vi i alla fall lyssnat på invånarna och verkligen ansträngt oss. Jag hoppas att många tycker att konceptet är bra och att ryktet sprider sig, säger kollektivtrafikstrategen Catarina Nyberg.

Runt 40 personer testade den nya snabblinjen när de första turerna gick i morse. På Hede station möttes resenärerna av bland andra kommunalråden Per Ödman (M) och Ola Johansson (C) som delade ut frukostpåsar.

- Det här är ett bra sätt att öka resandet med kollektivtrafiken i kommunen. Det är också en satsning på att styra trafiken till Hede och avlasta Kungsbacka station, säger Per Ödman, som själv åkt med premiärturen.

- Det gick väldigt smidigt.

Onsalasnabben är ett samarbete mellan Kungsbacka kommun, Västtrafik och Vägverket för att avlasta den hårt trafikerade Onsalavägen.