Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Premiär för hummerfisket – men beståndet är rekordlågt

På måndagen går startskottet för årets hummerpremiär, vilket innebär att fiskare i några månader framöver kan dra upp delikatessen i svenska vatten. I år gäller dock nya regler för både yrkesfiskare och fritidsfiskare – hummerbeståndet är nämligen historiskt lågt. – Det är dags att göra något åt detta, eller snarare är det dags att sota för att vi inte gjort något tidigare, säger Martin Karlsson, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten.

Klockan 07.00 på måndagen inleds hummerpremiären, och både fritidsfiskare och yrkesfiskare får nu bege sig ut för att plocka upp kräftdjuret. Från och med i år kommer dock fisket att begränsas på grund av hummerns minskande population. 

– Vi fick indikationer från fritidsfiskare och yrkesfiskare på att beståndet hade minskat, och då bestämde vi oss för att titta närmre på hur det ser ut, säger Martin Karlsson, utredare på Havs-och vattenmyndigheten. 

"Fisketrycket är för stort"

Havs- och vattenmyndigheten gav Sveriges Lantbruksuniversitet i uppdrag att utreda hummerns förhållanden i de svenska vattnen, och resultaten visade på ett rekordlågt bestånd. Enligt Martin Karlsson har beståndet av hummer minskat kontinuerligt sedan 50- och 60-talet, för att under 2000-talet plana ut på en låg nivå: 

– Det är en indikation på att det är mycket tinor ute, och att fisketrycket är för stort. Teknikens utveckling ligger till stor del också bakom och har också gjort att tinorna effektiviserats och att fiskare genom ekolod kan markera och upptäcka lämpliga strukturer. 

Krabbtaskan tar över

Som en konsekvens av det för hårda fisket drabbas hummerpopulationen också av motstånd på hemmaplan – nämligen av den så kallade krabbtaskan. Hummern och krabbtaskan lever i samma slags miljö, och i och med att hummerpopulationen minskar tar krabbtaskan över, och kan mota bort hummern från deras habitat. 

– Det blir en negativ spiral, och en obalans i systemet. Nu verkar det vara en obalans, säger Martin Karlsson. 

Även förekomsten av amerikansk hummer, som bär på sjukdomar som är smittsamma för den europeiska hummern, påverkar beståndet. 

En chans att återhämta sig

För att ge hummerbeståndet en chans att återhämta sig har Havs- och vattenmyndigheten från och med i år beslutat att striktare regler ska gälla för fisket. Bland annat förkortas fiskesäsongen, minimimåtten och flyktöppningarna i tinorna ökas, och mängden tillåtna redskap begränsas. Senaste gången några förändringar gjorts gällande hummerfisket var för över 20 år sedan, år 1994, då ett minimimått på hummerns ryggsköld infördes.  

– Egentligen har vi reglerat hummerfisket väldigt länge i Sverige. Redan på 1800-talet infördes regler, så det här har engagerat folk i en herrans massa år, men vi har fortfarande problem, säger Martin Karlsson. 

"Ett alternativ är att stänga fisket helt"

Havs- och vattenmyndigheten hoppas på att de nya reglerna ger effekt, annars kommer ännu skarpare förändringar att behöva göras, menar Martin Karlsson.

– Ett alternativ är att stänga fisket helt, för att ge hummern en chans att återhämta sig och bygga upp sin reproduktion. Men vi tycker att vi ska kunna ha ett hummerfiske i Sverige och därför har vi tagit fram de här nya reglerna och hoppas på att de ger resultat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.