Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Monica Eckerdahl. Bild: Privat

Präst utsågs till årets digitaliseringsledare

Monica Eckerdal, distriktschef och församlingspräst i Svenska kyrkan i Alingsås utsågs härom veckan till Årets digitaliseringsledare under Chefgalan.

Hur gick det här till egentligen?
– Det undrar jag också. Jag har jobbat som nationell samordnare för Jourhavande präst i väldigt många år och arbetat med att utveckla den tjänsten. Det är inte jag som har arbetat med it-tekniken, men jag har haft turen att ha bra chefer och duktiga företagare som gemensamt samverkat för att lyckas. Fast jag har ändå lett processen för att ta vidare Jourhavande präst från telefonen. 

Hur lyckades du med det?
– Det första steget var att skapa ett virtuellt rum där jourhavande präster över hela landet kunde ta emot samtalen. Innan dess gick prästerna bara att nå lokalt och regionalt via telefon, men nu finns det ett gemensamt väntrum där prästerna tar emot samtalen. Nästa steg var att göra det möjligt att chatta och skriva digitala brev, med betydligt högre säkerhet än vanlig e-post och få svar inom 24 timmar.

Varför gjordes de förändringarna?
– Vi vet att många unga mår dåligt och att de samtidigt har svårt att hitta till Jourhavande präst. För många är det mer naturligt att söka svar på nätet.

Vilket gensvar fick ni?
– Vi sjösatte förändringen 1 september 2014 och redan första natten ökade samtalen betydligt. Utvecklingen har gått stadigt uppåt med allt fler samtal och chatten slår i dag nästan i taket med tanke på vår personalkapacitet.

Men nu har du lämnat jobbet som samordnare, varför?
– Efter tio år med resor över hela landet och hotellnätter flera gånger i veckan så tröttnade jag. I stället öppnade sig möjligheten att bli församlingspräst i Alingsås och det känns skönt att få avsluta med att ta emot priset. Motiveringen kommer jag att kunna bära med mig länge.

Juryns motivering: ”Kandidaten har genom digitalisering skapat resultat som inte är möjliga att övervärdera. Från ett begränsat initialt uppdrag har kandidaten i en traditionstyngd miljö, på eget initiativ och med enormt tålamod verkat genom digital vardagsteknik för att göra skillnad och rädda liv. Hon har överbryggat geografiska hinder och mött människor där och när de behöver det som mest".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.