Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

 "Det känns kul att man har med sig hela staden" säger Claes Andreasson, projektledare för Potatisfestivalen. Bild: Lisa Henricson

Potatisfestival för alla åldrar

I helgen är det dags för den 38:e upplagan av Potatisfestivalen i Alingsås. I år satsar arrangörerna på att återgå till det folkliga och gemytliga, med upplevelser för alla åldrar.

– Genom åren har festivalen blivit större och större och det blir inte riktigt den där goa stämningen. Nu har vi hittat tillbaka till kärnan, säger projektledaren Claes Andreasson.
Till skillnad från de senaste åren, då näringslivsenheten Alingsås business center varit arrangör, är det nu kultur- och fritidsförvaltningen som står bakom projektet. Kommunen har satsat stort på att få med fler aktörer som föreningar, kulturskolan, handeln och kyrkan. 
I år ligger fokus också på mångfald och att erbjuda ett brett program med något som passar alla, berättar Claes Andreasson.
– Tidigare tycker jag att vi har missat en målgrupp, nämligen de äldre. Man har inte haft folkparkstänk, men det har vi försökt hitta i år. 

Bland annat kommer det att bjudas på allsång i Åmanska parken med Janne Lucas och Cecilia Vennersten. En annan nyhet är att Alingsåsföreningen Musikkåren kamraterna ska åka ut och spela på äldreboenden, i Potatisfestivalens regi, för dem som inte själva kan ta sig till festligheterna.
Men precis som tidigare riktas en stor del av festivalutbudet till barnfamiljer och det finns också mycket för ungdomar. Genom ungdomsfullmäktige i Alingsås har de själva valt att boka in artister. På scen står bland andra Youtube-stjärnan Theoz och popbandet Mares.
Claes Andreasson, som jobbat i musikbranschen under många år, ser en stor fördel med att ungdomarna tar egna initiativ.
– Jag hade ingen aning om vilka de här artisterna var, men ungdomarna har koll och nu ser man att de är på väg att slå igenom stort.

En annan programpunkt som är speciell för i år är avtäckningen av den uppmärksammade skulpturen "Med handväskan som vapen". Efter en lång debatt beslutade Alingsås kommun att ta emot Susanne Arwins konstverk, som ska placeras i Åmanska parken.
Under invigningen på lördag kommer konstnären att vara på plats och även Janine Alm Ericson (MP), riksdagsledamot och vice ordförande i Alingsås kultur- och fritidsnämnd som ska tala.
– Jag tror att det kommer att locka många, kanske även dem som inte tycker att skulpturen ska stå där. Det är ett politiskt beslut så man får gilla läget, säger Claes Andreasson.

Totalt brukar Potatisfestivalen ha cirka 50 000 besökare. Men det är varken skulpturen, allsången eller barnaktiviteterna som kommer att dra mest publik, enligt projektledaren.
– Den traditionsenliga invigningen på fredag, med sill och potatis i Åmanska parken, är alltid mest populär.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.