Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Popkultur på Åbymässan när Comic Con anländer

Kända skådespelare, serietecknare och spelutvecklare intar Åbymässan i helgen. För första gången kommer eventet Comic Con nu till västkusten.

– Vi hoppas att intresset här är så stort som vi fått indikerat, säger Christian Kullman som är projektledare.
Han har varit med och arrangerat Comic Con sedan flera år tillbaka och tidigare har eventet genomförts i Stockholm, Malmö och Köpenhamn. Enligt Christian Kullman har planerna på ett Comic Con i Göteborgsregionen funnits länge och eftersom moderbolaget Easyfairs även driver Åbymässan i Mölndal var det ett naturligt steg att anordna eventet här.
– Självklart ville vi testa en helt ny arena och förhoppningen är att det ska bli ett återkommande evenemang.

På Comic Con kommer besökarna kunna ta del av det mesta inom populärkultur, allt från aktuella tv-serier och nya tv-spel till leksaker och brädspel. 
– Vi vill ha ett brett program, det ska vara högt och lågt och finnas något för alla. Vi ser oss också som en mötesplats, det finns många kopplingar inom olika delar av populärkulturen och människor kan upptäcka att de har samma intressen.
På Åbymässan är 60 utställare på plats och också kända skådespelare, som Gaten Matarazzo från tv-serien Stranger things, Kristofer Hijvu från tv-serien Game of thrones och Beck-filmerna samt Alexander Ludwig, känd från The Hunger Games-filmerna. Fansen får möjlighet att ställa frågor till skådespelarna och kan också betala för att bli fotade tillsammans med dem.
– Det är ett optimalt tillfälle att träffa sina favoritkaraktärer, säger Christian Kullman.
Eftersom populärkultur vänder sig till många är också målgruppen bred. Men enligt Christian Kullman är det främst två grupper som lockas till Comic Con. Dels personer i åldern 18–30 och dels barnfamiljer där föräldrarna har växt upp med exempelvis serietidningskaraktärer som fått nytt liv de senaste åren.
– Ofta kanske man gör en aktivitet som främst riktar sig antingen till barn eller vuxna. Men vi försöker göra så att alla har lika kul.

Cosplay, som innebär att man tillverkar dräkter och försöker efterlikna olika karaktärer, är också en viktig del av Comic Con. Bland annat blir det en cosplayparad och kval till cosplay-SM. 
Eventet innehåller också ett fullspäckat scenprogram och nytt för i år är det som kallas "Heroes talk". Det innebär att inbjudna gäster visar hur de arbetar, serietecknare ritar live och erfarna personer inom spelbranschen delar med sig av sina bästa tips.
En annan programpunkt tar upp frågeställningar kring att vara förälder till så kallade gamers, barn och ungdomar som gärna spelar mycket tv-spel.
– Comic Con ska självklart vara underhållande men även utbildande. Det ser vi som vårt ansvar, säger Christian Kullman.