Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Pontus Andersson från Borås är en av de första att åtalas för trafikbrott sedan den nya lagen om förbudet att prata i telefon samtidigt som man kör bil trädde i kraft. Bild: Privat, TT Nyhetsbyrån

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pontus togs på bar gärning – körde bil med telefonen i handen

När chefen ringde svarade Pontus Andersson i telefonen som vanligt. Men sedan den 1 februari är det förbjudet att köra bil och hålla mobilen i handen samtidigt. Nu är han en av de första som åkt fast efter att den nya lagen börjat gälla.

Det var den 6 februari – nästan på pricken en vecka efter att den nya lagen om att det är förbjudet att köra bil och hålla mobilen i handen samtidigt – som Pontus Andersson, 25, svarade i telefon när han satt i bilen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han jobbar som målare i Borås och var på väg till ett jobb när chefen ringde. Av ren reflex svarade han, något han senare skulle få ångra, vilket även Borås Tidning skrivit om.

– Av ren reflex så svarade jag, jag hade inte en tanke på det här med mobilförbudet. När jag har svarat ser jag en polisbil komma i full fart i backspegeln, jag trodde han skulle köra förbi och att de var på väg till någon utryckning eller liknande, säger Pontus Andersson.

"Ingen idé att protestera"

Men när polisen kör upp jämsides med Pontus Anderssons bil på en påfart till riksväg 40, och sedan slår på blåljusen, förstår han att det i själva verket är honom de är ute efter.

– När de ville att jag skulle stanna då förstod jag att "oj det är mig de ska ta". När de tittade in bilen satt jag ju med telefonen mot örat så det var ju ingen idé att protestera.

LÄS ÄVEN: Polisen välkomnar mobilförbudet – men många fortsätter ändå

Pontus Andersson blev stressad och avslutade snabbt samtalet med chefen. Han hade läst om lagen samma morgon, men reflekterade inte över det när han svarade i telefonen.

– Jag hade koll på det, men när chefen ringde hade jag inte en tanke på det, säger han.

En av de första som åtalas

Nu åtalas Pontus Andersson för brott mot trafikordningen. Påföljden blir böter, men exakt vilken summa det rör sig om är inte fastställt ännu.

Enligt åklagaren saknas praxis för vilken påföljd brottet ska ha då Pontus Andersson är en av de första att åtalas enligt den nya lagen, vilket framkommer i stämningsansökan som tidningen GT tagit del av.

”Det saknas för närvarande vägledande avgöranden och riktlinjer avseende antalet penningböter. Åklagaren emotser därför domstolens prövning i påföljdsfrågan”, skriver åklagaren i skrivelsen enligt GT.

Polisen som stoppade Pontus Andersson sa att böter förmodligen kommer ligga på runt 1 000 kronor.

– Jag har tagit upp det med min chef, han tyckte att det var lite komiskt, men han är inte beredd på att betala böter, säger han och skrattar.

Kollegan får svara i telefon

Trots straffet är Pontus Andersson glad över att lagen finns. Han berättar att nu varit mer uppmärksam och sett att många använder mobiltelefonen i trafiken.

– Nu efter man åkte fast så tittar man lite extra i andra bilar och ser att det är många som sitter med telefonen och att folk tappar bilkörningen helt och hållet. Jag tycker det är en jättebra lag.

Och han själv kommer inte svara i telefon samtidigt som han kör bil igen – även om det är chefen som ringer.

– Vi har ingen modern firmamobil med bluetooth-telefon, men nu får kollegan som sitter bredvid svara i stället, säger han.

LÄS ÄVEN: Första åtalen om mobilförbud – vill ha prejudikat

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.