Politisk oreda i Alingsås

ANNONS
|

Alingsås nuvarande kommunalråd Daniel Filipsson (M) är redo att fortsätta styra.

– Jag är mest glad över att alingsåsarna fått en budget som är bra. Det är nu upp till den valda ledningen att antingen sitta kvar och administrera vår budget eller lämna över till alliansen. Gör man det så är vi självklart redo att ta ansvar för vår budget.

Det rödgröna blocket blev störst efter valet och skulle ha tagit över makten 1 januari. Socialdemokraterna, Miljöpartiets och Vänsterpartiets budget klubbades också igenom i kommunstyrelsen, men när det nya fullmäktige möttes förändrades förutsättningarna. Sverigedemokraterna, som nu har fyra platser i den högsta beslutande församlingen, röstade med alliansen som därmed fick igenom sin budget med siffrorna 26 mot 25.

ANNONS

De rödgröna partierna vill avvakta ett möte på onsdag i nästa vecka innan de lämnar besked om hur de ska tackla den uppkomna situationen. Men Joakim Järrebring (S), som nyligen valdes till kommunstyrelsens nya ordförande, har en personlig åsikt.

- Det rimliga i det här läget är att lägga blockpolitiken åt sidan och åstadkomma en majoritet som inte är beroende av Sverigedemokraterna. Att alliansen kan styra utan stöd av SD är att slå blå dunster i ögonen på alingsåsarna.

Men Daniel Filipsson säger sig inte vara beredd att samarbeta med SD.

– Nej det är vi inte. SD å ena sidan och Vänsterpartiet å andra sidan är partier som vi aldrig tänker samverka med. Nu behöver vi ha en öppen dialog över blockgränserna och lösa saker i samförstånd.

Han anser inte att den möjligheten funnits tidigare då Vänsterpartiet fått för stort inflytande över den rödgröna budgeten, medan

Joakim Järrebring påpekar att han sökt stöd hos allianspartier innan samarbetet med Vänsterpartiet etablerades.

Peter Martini, gruppledare för SD i Alingsås förklarar varför partiet röstade på alliansens budget i kommunfullmäktige:

– Den ligger närmast den politik vi för om man inte pratar migration.

ANNONS