Miguel Odhner (S), Göran Oskarson (FP), Gun-Marie Daun (KD), Anna Vedin (M) och Morgan Persson (UP) tror sig kunna hålla sams om Marstrand även i fortsättningen. ”Vi har inte råd att bråka mer”, säger Miguel Odhner.
Miguel Odhner (S), Göran Oskarson (FP), Gun-Marie Daun (KD), Anna Vedin (M) och Morgan Persson (UP) tror sig kunna hålla sams om Marstrand även i fortsättningen. ”Vi har inte råd att bråka mer”, säger Miguel Odhner.

Politisk enighet om framtidsplaner

ANNONS
|

Det var en grupp nöjda politiker som berättade om det tiopunktsprogram som tagits fram för att utveckla Marstrand.

– Vi i arbetsgruppen har haft två spår att välja mellan. Antingen ett utvecklingsbolag eller fortsatt förvaltningsuppdrag i utvecklad form. Det blev det sistnämnda. Jag är väldigt glad över att så många partier har kunnat samarbeta om det här. Allra gladast ska Marstrands- och Kungälvsborna vara, jag tror att det kan bli något riktigt bra av det här, säger Göran Oskarson (FP), som varit sammankallande i arbetsgruppen.

Samtliga fullmäktigepartier, utom Miljöpartiet och Sverigedemokraterna, har deltagit i arbetet. Gruppledarna beskriver processen som ett givande och ett tagande. FP och S har tidigare lagt motioner om att Marstrands utveckling bör drivas i bolagsform, men så blir det nu alltså inte. M har i sin tur varit förespråkare för att privata alternativ ska få utmana om färje- och hamndriften, men även det kravet har dragits tillbaka.

ANNONS

– Vi har kompromissat oss fram till tio punkter som alla kan stå för. För S har det varit väldigt viktigt att många av bostäderna blir hyresrätter. Helst hade vi velat se 75 procent, men 50 procent är okej. Vi är väldigt nöjda med uppgörelsen på det hela taget. Alla har nog insett att vi inte har råd att kriga om den här lilla västkustpärlan längre, säger oppositionsrådet Miguel Odhner (S).

En ny topptjänsteman får alltså ansvaret för att se till att tiopunktsprogrammet är uppfyllt senast 2015.

– Marstrandsborna har efterfrågat att få en chef att vända sig till härute. Annars springer man åt olika håll beroende på verksamhet. Nu blir det en särskilt utsedd processledare som får ansvaret för utvecklingen av samtliga verksamheter, säger Utvecklingspartiets Morgan Persson.

– Men det är inte tal om en kommundelschef eller så. Vi kallar det geografisk processledare. Sen om den personen ska sitta inne i Kungälv eller ute på Marstrand är inte bestämt. Både det och rekryteringen ligger på kommunchefens bord, inflikar Göran Oskarson.

Anna Vedin (M) gläds särskilt åt att processen med att flytta skola och äldreomsorg från Marstrandsön till Koön nu ska starta.

– Många vill ha kvar skolan på Marstrandsön, men det är de som inte har barn själva. Föräldrarna ser inga problem med att ha skolan på Koön. Där kan vi också samordna verksamheten med förskolan, säger hon.

ANNONS

Som ordförande i sociala utskottet vurmar Gun-Marie Daun (KD) lite extra för äldreomsorgen.

– I dag har vi servicehuset Sörgården på Marstrandsön. Ur säkerhetssynpunkt är det inte lämpligt att bedriva äldreomsorg på en ö. Det har jag alltid tyckt, säger hon.

Planerna på ett kommunalt utvecklingsbolag är ändå inte helt begravda. Skulle förvaltningen misslyckas med tiopunktsprogrammet, kommer politikerna att pröva bolagsfrågan igen år 2015.

1. Expansionsplan för hamnarna ska tas fram och beslutas senast våren 2014.

2. Färjetrafiken ska fortsatt vara ett kommunalt uppdrag.

3. Tydliga direktiv och återhållsamhet kring sponsring av framtida evenemang.

4. Ta fram planer för minst 100 bostäder senast 2015, utöver de planer som redan är påbörjade.

5. Minst 50 procent av bostäderna ska vara hyresrätter.

6. Påbörja flyttprocessen av skola och äldreomsorg från Marstrandsön till Koön.

7. Ta fram planer för minst 100 parkeringsplatser senast 2015, utöver de planer som redan är påbörjade.

8. Förvaltningen ska ta fram en processledare med geografiskt samordningsansvar.

9. Processledaren ska förbättra dialogen med företag, föreningar och medborgare.

10. Årliga återkopplingar och utvärderingar av övriga punkter. Är kommunstyrelsen inte tillfreds med utvecklingen 2015, ska frågan om ett kommunalt utvecklingsbolag prövas på nytt.

1990: 1196

1995: 1337

2000: 1377

2005: 1432

2010: 1319

Källa: SCB

ANNONS