Kritiska. Lennart Samsson och Bo och Anna-Lena Sehlstedt är några av flera fastighetsägare som är kritiska till att kommunpolitiker försöker sälja allmänhetens mark.
Kritiska. Lennart Samsson och Bo och Anna-Lena Sehlstedt är några av flera fastighetsägare som är kritiska till att kommunpolitiker försöker sälja allmänhetens mark.

Politikerna sålde ­allmänhetens mark

ANNONS
|

Fastigheten ligger vid vattnet precis nedanför torget i centrala Skärhamn och har länge varit en plats där både besökare och boende ställt sina bilar, badat och vistats.

Marken är så kallad allmän platsmark och fortfarande tillgänglig för alla. Men det senaste året har borgerliga politiker försökt sälja den till ett privat företag.

Redan för ett år sedan godkände det kommunala bolaget Tjörns Hamnar AB, tidigare Wallhamnbolagen, ett köpekontrakt som gav det privata företaget rätt att få köpa marken och vattnet för 1,2 miljoner kronor.

Först för ett par veckor sedan fick kringboende vetskap om affären, av en ren slump. Och många är kritiska.

ANNONS

– Vi har absolut ingenting emot företaget. Det är kommunens tillvägagångssätt vi motsätter oss, att man överlåter allmänhetens mark till ett kommunalt bolag som sedan säljer det vidare. För att slippa insyn och överklaganden. Demokratins spelregler sätts ur spel, säger Lennart Samsson.

En annan aspekt är det faktum att ett privat ägande på sikt kan begränsa allmänhetens tillträde till platsen.

– Risken finns att det någon gång i framtiden byggs bostäder där eller att allmänheten stängs ute. Det kan man inte bortse ifrån, säger Lennart Samsson.

Det är kontroversiellt att sälja allmän platsmark till ett företag. Tjänstemän, både från kommunen och lantmäteriet har avrått från affären.

Men Karl-Erik Persson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, sa ja och undertecknade samrådet kring marköverföringen. Det gjorde han dessutom utan att informera övriga i nämnden.

– Jag vet att man normalt inte säljer allmän platsmark. Men jag ansåg att den här affären gagnade både kommunen och företaget. Varför vill jag inte gå in på. Det är affärshemligheter, säger Karl-Erik Persson.

Vad säger du om att kringboende känner sig förda bakom ljuset och tycker att markaffärer genomförs i det tysta?

– Det har jag inga kommentarer kring. Jag gjorde detta i god tro. Jag vill inte kommentera om det var felaktigt eller inte.

ANNONS

Det är dock Lantmäteriet som slutgiltigt beslutar om fastighetsregleringen ska genomföras eller inte.

Myndigheten har i uppgift att bevaka allmänhetens intresse utifrån gällande lagstiftning och detaljplan.

I bland beviljas avsteg från planer och ibland inte. Men om lantmäteriet har planer på att godkänna förrättningen kommer Karl-Erik Perssons förfarande att kontrolleras.

Beslut väntas tidigast någon gång i höst.

Är gator, vägar, parker och övriga områden som i detaljplanen är allmänt tillgängliga och avsedda för gemensamt behov inom ett större område. Får i princip inte stängas av för allmänheten.

Källa: Plan- och bygglagen

ANNONS