Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Politiker utsatta för hot och förföljelse

Politiker som smygfotograferas, anonyma hotbrev och trakasserier på sociala medier. Senaste kommunfullmäktigemötet i Bollebygd urartade och nu polisanmäler kommunalrådet Christer Johansson (M) att han har blivit förföljd.

Den politiska soppan i Bollebygd har en hel del beska ingredienser. Här finns anklagelser om spioneri, vänskapskorruption samt försök att ändra och mörka en revisionsrapport. Flera förtroendevalda vittnar också om att de utsatts för eskalerande mobbning, trakasserier och anonyma hot.
– Det finns en ökande hotbild mot politiker i Bollebygd, inte bara mot mig. Och det är väldigt, väldigt oroande, säger kommunalrådet Christer Johansson.
Sedan den senaste revisionsrapporten offentliggjordes i september har den politiska stämningen blivit allt mer infekterad. Under kommunfullmäktigemötet i torsdags spårade situationen ur.

Den 30 augusti, strax före att den senaste revisionsrapporten diariefördes, fotograferades kommunalrådet Christer Johansson i smyg utanför bostaden till kommunrevisionens ordförande. När bilden visades upp av Stefan Edvardsson från det lokala partiet Folkets röst under torsdagens fullmäktigemöte, reste sig flera ledamöter och gick.
Edvardsson ifrågasatte om moderatpolitikern varit ordföranden i revisionen behjälplig hur rapporten skulle bemötas och hanteras. Han undrade även varför rapporten togs upp som ett anmälningsärende på mötet, eftersom de punkterna inte tydliggörs i kallelsen och därför sällan leder till en diskussion. Trots de upprörda reaktionerna på bildvisningen ångrar Edvardsson sig inte.
– Vi har överlagt noggrant om vi skulle visa triumfkortet vi hade. I samband med att en medborgare tog bilden gick det en hel del rykten om att de hade planer att ändra i revisionsrapporten. Den visar nämligen på 24 allvarliga anmärkningar, varav en om överlåtelse av mark är direkt olaglig, säger Edvardsson. 

Kommunstyrelsens ordförande Peter Rosholm (S) var en av deltagarna under fullmäktigemötet. 
– Att förfölja och smygfotografera en förtroendevald är spioneri. Dessutom är revisionens arbete helt självständigt. 
Enligt Rosholm har kommunledningen gjort sitt yttersta för att redovisa bristerna som revisionen pekar på och som kritiska invånare menar försökt mörkas. 
– Vi har inget att dölja och kan inte berätta mer än vad vi vet, jag har varit noga med att redovisa även de negativa delarna. Det enda vi kan göra är att vara så öppna som möjligt. Nya exploateringar sköts på ett helt annat sätt.

Christer Johansson upplever att han utsatts för någon form av kartell som följt efter och fotograferat honom.
– Det oroar mig mycket att vi har människor som agerar på det här sättet. Det inträffade har väckt starka reaktioner och jag ska polisanmäla detta på onsdag (läs i dag). Det är inget försumbart brott att olagligen förfölja politiker.
Johansson ställer sig frågande till varför han inte skulle ha rätt att besöka revisionens ordförande.
– Hon är en partikollega sedan 25 år och revisionen är gjord av en auktoriserad revisionsbyrå.
Sedan fullmäktigemötet i torsdags har han tittat sig bakom axeln.
– Efter bildvisningen reagerar jag med automatik på plötsliga ljud. Flera av mina kollegor vittnar om samma sak. Det är en väldigt olustig situation. 
Även Stefan Edvardsson berättar att han utsatts för hot och trakasserier. 
– Jag har fått anonyma hotbrev. Dessutom smutskastas, idiotförklaras och särbehandlas jag i kommunfullmäktige, ja nästintill mobbas, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.