Långekärrs skola
Långekärrs skola

Politiker kan stoppa folkomröstning

ANNONS
|

Optimismen var stor när namnlistorna lämnades in till Tjörns kommunalråd Martin Johansen (L) i början av november.

Men uppropet har formulerats på ett sätt som fått kommunjuristen Mats Mikulic att se svårigheter med att omsätta det i en folkomröstning. I uppropet föreslås omröstningen handla om huruvida det ska vara tillåtet för kommunen att fatta beslut om att lägga ned skollokaler utan att låta det föregås av ett allmänt val.

Ett sådant beslut skulle inte vara juridiskt möjligt att fatta för kommunfullmäktige, enligt Mats Mikulic. Om en majoritet av politikerna håller med honom så betyder det att själva frågan om en folkomröstning inte ens kommer att bli aktuell.

ANNONS

Läs mer: 1 900 namn kan leda till folkomröstning

Trots protester - Långekärrs skola stängs

Barn och föräldrar slåss för hotad skola

De fem partierna i majoriteten, som diskuterade frågan på tisdagskvällen, är inne på samma linje som kommunjuristen. Kommunalrådet Martin Johansen konstaterar att juristens skrivelse är "solklar".

– Jag vill faktiskt ha sagt att jag tycker oerhört synd om initiativtagarna som har jobbat väldigt mycket med det här. De borde ha pratat med åtminstone några oppositionspolitiker som kunde ha hjälpt dem att hitta en annan fråga, säger Martin Johansen.

Martin Johansen ser inga möjligheter att gå förbi juridiken, titta på andemeningen i uppropet och eventuellt hitta en annan frågeformulering.

–Vi kan inte formulera om frågan själva. Det får vi inte, så som jag uppfattar det.

Den linjen får skarp kritik.

–När det gäller frågeformuleringen så är det tydligt att det är kommunfullmäktige som äger den saken, det ska inte spela någon roll vad som står på uppropet, säger Mikael Stoopendahl, en av initiativtagarna.

– Om de väljer att göra så här så blir jag oerhört besviken. Det vore att spotta de här medborgarna i ansiktet, säger Benny Andersson (S), oppositionsråd.

Fakta: Het fråga

I höstas kom en stor utredning som föreslog att både Långekärrs skola och högstadieskolan i Bleket skulle läggas ner. Även detta förslag väckte stor vrede och ett arbete påbörjades för att tvinga fram en folkomröstning.

ANNONS

Senare slog den politiska majoriteten (de fyra borgerliga partierna plus Miljöpartiet) fast att man ville ha kvar skolan i Bleket men inte den i Klövedal.

ANNONS