Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kör vidare. Åbybadets äventyrsbad är ännu i gott skick, men badets ursprungliga tak och väggar från 1977 läcker in regnvatten. Bild: Bengt Kjellin

Politiker överens om Åbybadets framtid

Taket läcker, fast bassängen i Åbybadet är i bättre skick än vad som tidigare gjorts gällande. Men för att hålla simkunnigheten på en hög nivå måste ytterligare en bassäng byggas. Det är Mölndals ledande politiker överens om.

I förra veckan samlades den styrgrupp bestående av politiker och tjänstemän som ansvarar för Åbybadets framtid. Beskedet de fick var att dagens 50-meterbassäng är i bättre skick än vad utredarna i den för-förstudie som genomförts trodde från början. Däremot är det större problem med tak- och väggkonstruktionen då bland annat regnvatten tränger in. Problemen är som störst i den ursprungliga delen av badhuset från 1977.
– Vi behöver få till ett bättre skalskydd och se till att laga fönster och sprickor, säger kommunalrådet Marcus Claesson (L).
– Vi måste se till att renovera nu, annars riskerar kostnaderna att skena och då kan det i slutändan bli dyrare än att riva och bygga nytt, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Östh Karlsson (S).

Dessutom är styrgruppen överens om att inom ett par år bygga till Åbybadet med en 25-metersbassäng och kanske en ytterligare undervisningsbassäng för att säkerställa simkunnigheten i Mölndals stad.
– Vi vill hålla nere kostnaderna och väljer bort att bygga ut med exempelvis ett spa. Det är en svår marknad och det finns både billigare och dyrare lösningar, säger Marcus Claesson.

I fjol presenterade den politiska majoriteten ett förslag om att riva dagens 50-metersbassäng och bygga två nya i samma längd. Detta beräknades kosta åtminstone 500 miljoner kronor, men förslaget drogs tillbaka efter bara ett par veckor. 
Går det att säga något om kostnaderna för renovering, en ny 25-metare och en undervisningsbassäng?
– Vi kan inte säga något alls om det i dag. Det finns många olika aktörer och lösningar.

Den närmaste tiden ska vi se till att omvärldsspana för att lära oss av andra kommuner och så hoppas jag att vi kan sätta ned foten i den här frågan till hösten, säger Marie Östh Karlsson.
Både hon och Marcus Claesson anser att Mölndals stad fortsatt ska äga det utbyggda och renoverade badet. 
– Hur det ska drivas är ingenting vi diskuterar. Den frågan får vi ta senare, säger Marie Östh Karlsson.