Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det var i maj förra året som 16-årige Alexander förlorade livet i en mopedolycka.
Det var i maj förra året som 16-årige Alexander förlorade livet i en mopedolycka.

Polisman åtalas efter att 16-årige Alexander dog

En polisman åtalas efter att en 16-årige Alexander Storåker dog i samband med en polisjakt i Lerum förra året.
Enligt åklagaren var jakten på pojken och hans kompis, som åkte på en crossmoped, inte försvarlig med tanke på vilka risker den innebar när ungdomarna körde in i ett bostadsområde.

Det var den 12 maj förra året vid halv sex-tiden som en polispatrull inledde ett efterföljande av en moped som två unga killar färdades vid Lerums centrum.

Polisjakten slutade med att 16-årige Alexander Storåker dog.

– Vi satt i en och en halv timme. Sen kom läkaren in och sa att ”tyvärr han klarade sig inte”, sa Anna Storåker, Alexanders mamma, till GP i en intervju efter händelsen förra sommaren.

Åklagaren: Jakten var inte försvarlig

Nu åtalas den polisman som körde polisbilen för tjänstefel och vållande till annans död, vilket Alingsås Tidning var först att rapportera om.

XX har försökt stoppa crossen för kontroll av fordon och förare alternativt för att rapportera föraren för brott. Föraren av crossen har, i vart fall, inte misstänkts för annan brottslighet än trafikbrott. Föraren av crossen har medvetet försökt undkomma polisen och XX har kört efter i syfte att stoppa den flyendes fortsätta förd eller för att ta reda på vart den flyende tar vägen. Förföljandet har, ca 200 meter efter det att de svängt av från Häradsvägen och in på gångstråket, slutat med en trafikolycka, varvid Alexander Storåker omkommit”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

Åklagaren menar att beslutet att jaga efter ungdomarna, trots riskerna det innebar, går i strid mot mot polislagens allmänna principer om behovs- och proportionalitet och Polismyndighetens föreskrifter och allmänna råd.

Nekar till brott

Jakten ska enligt åklagarens uppfattning ha hetsat eller stressat på ett sätt som gjorde att Alexander Storåker körde omkull med mopeden.

– Han förnekar brott, i övrigt har jag inga mer kommentarer just nu, säger polismannens advokat Erik Pousard.

I olyckan skadades även Alexanders kompis lindrigt.

Förundersökningen efter olyckan har letts av överåklagare Anders Jakobsson på den särskilda åklagarkammaren som utreder brott där bland annat poliser är misstänkta.

I bevisningen finns bland annat vittnesförhör med kollegan som åkte med i polisbilen som den åtalade polistjänstemannen körde och andra personer som blev vittnen till händelsen.

GP söker åklagaren, och målsägandebiträdet till 16-årige Alexanders anhöriga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.