Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Polishunden Nisses hjälteinsats fångade tjuven

Polishunden Nisse spårade den skolöse tjuven över järnvägen och genom kohagen. Nu hyllas schäfern på nätet. – Hade vi inte haft Nisses nos så hade vi inte fått tag på honom, säger Jörgen Björnstedt, hundförare vid polisen i region Väst.

Jörgen Björnstedt är hundförare vid polisen i region Väst och har tränat den treåriga polishunden Nisse sedan han var åtta veckor gammal. I söndags gjorde schäfern en insats som var avgörande för att en misstänkt tjuv kunde gripas.

En man hade stulit ett par skor i köpcentrat Freeport i Kungsbacka och jagades av två väktare. En privatperson såg händelsen och larmade polisen. Det är då Jörgen Björnstedt, hans kollegor och polishunden Nisse inleder en intensiv polisjakt.

 – Hade vi inte haft Nisses nos så hade vi inte fått tag på honom. Tjuven var långt utom synhåll när vi kom till platsen, säger Jörgen Björnstedt.

Springer in i hagen

Tack vare Nisses nos kunde tjuven spåras till en kohage på andra sidan järnvägen. Där ser poliserna att mannen slänger av sig skorna och springer in i hagen i bara strumplästen.

 – Jag vet inte varför han tog av sig skorna. De kanske var obekväma eller så kanske han hade glömt att knyta dem, säger Jörgen Björnstedt.

I kohagen står en skock kor och blockerar vägen, men lyckas schasas bort av Jörgen Björnstedts poliskollega. 

– Kossorna står där och glor på oss och råmar högljutt. Min poliskollega viftade med nävarna och då gjorde de som hon sa och flyttade på sig, säger Jörgen Björnstedt.

Efter cirka tio minuter och en kilometers polisjakt kunde den misstänkte tjuven äntligen gripas, utan skor på fötterna. Mannen är nu misstänkt för stöld, narkotikabrott och våldsamt motstånd.

Ett drömjobb 

Jörgen Björnstedt är tacksam för samarbetet som ledde fram till gripandet.

– Vi poliser är beroende av att få in tips från allmänheten. Det är bra att folk iakttar och tipsar. Hellre ringa en gång för mycket än för lite.

Men enligt Jörgen Björnstedt var det Nisses insats som var den mest avgörande faktorn till att gärningsmannen greps. Nisse har varit polishund i åtta månader och har gjort allt från att spåra försvunna personer till att jaga tjuvar.

– Han en så kallad patrullhund än så länge, men man kan utbilda sig till kombihund och då ingår att leta efter vapen och narkotika. Det är kul att få nyttja hundar och hundarnas resurser på ett sådant unikt sätt. Jag har ett drömjobb, säger Jörgen Björnstedt. 

Fick en hamburgare

Han delade med sig av Nisses insats i ett Facebook-inlägg som nu har överösts av gilla-markeringar och hyllande kommentarer. Över 6 000 personer har gillat inlägget och flera hundra har valt att dela det. 

– Det är alltid tacksamt att skriva om hundar, för folk gillar hundar. Jag tror att folk också uppskattar att polisen inte bara ingriper vid stora brott, utan att vi även engagerar oss i små brott som stöld.

Nisse uppskattade troligen också resultatet av polisjakten. 

– Han fick en hamburgare som belöning. Han älskar det. Han är nog jättenöjd och glad, säger Jörgen Björnstedt. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.