Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Polishunden Nisses hjälteinsats — belönas av sina kollegor

Att polishundar kan vara ett behövligt hjälpmedel i polisarbetet är känt sedan tidigare. Nu belönas hunden Nisse efter nattens gripande i Varberg — med ett gott tuggben.
— Det här gripandet är uteslutande tack vare Nisse. Han är jätteduktig, säger Johan Sjödén, chef för hundförarpolisen i region Halland.

Det var strax före midnatt som det kom larm om att ett väktarbolag hade sett hur en misstänkt gärningsman höll på att stjäla kabel från en stor kran på ett företag i Veddige, strax utanför Varberg.

"Han är jätteduktig"

När Nisse tillsammans med sina mänskliga kollegor kom till platsen sökte de i genom området och efter att ha gått drygt 500 meter, vek Nisse av och började skälla mot ett snår i skogen.

Där låg den misstänkta gärningsmannen och försökte gömma sig.

— När våra hundar anträffar en misstänkt gärningsman, är det att skälla som är deras sätt att tala om att de har hittat någon, säger Johan Sjödén, chef för hundförarpolisen i region Halland.

Han berättar att man sedan kunde gripa personen, tack vare Nisse.

— Det här gripandet är uteslutande tack vare Nisse. Han är jätteduktig. Det är ju alltid ett lagarbete mellan kollegor vid en brottsplats, men när gärningsmannen har lämnat platsen har vi bara hunden att förlita oss på, säger Johan Sjödén.

LÄS MER: Polisens hyllning till sina lurviga medarbetare

På den tidiga söndagsmorgonen har Nisses hundförare Jörgen Björnstedt och Nisse avslutat sitt arbetspass.

— Nisse har åkt hem, tillsammans med Jörgen, för att sova. Jag kan tänka mig att Nisse ligger och sover i sängen vid fötterna på sin husse, säger Johan Sjödén.

LÄS MER: Hundarna i polisens tjänst

Känd sedan tidigare

GP har tidigare skrivit om schäfern Nisse, 3 år, som hyllats intensivt på nätet för sina arbetsinsatser inom poliskåren. I augusti förra året spårade han en tjuv över en järnväg och kohage för att få tag på gärningsmannen.

— Hade vi inte haft Nisses nos så hade vi inte fått tag på honom, sa Jörgen Björnstedt, hundförare vid polisen i region Halland, då.

Efter den senaste uppskattningen av vovven fick Nisse en hamburgare som tack, utöver de gilla-markeringar och hyllande kommentarer som gjordes på sociala medier.

— Han fick en hamburgare som belöning. Han älskar det. Han är nog jättenöjd och glad, sa Jörgen Björnstedt då.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.