Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Poliser med hund skrämde familjen

Den 10-åriga flickan var sjuk och ensam hemma. Plötsligt tog sig en polispatrull med hund in i bostaden och började söka igenom den. Problemet var att de hade kommit till fel adress.

Händelsen utspelade sig på en ort utanför Falkenberg i måndags förmiddag, rapporterar Hallands nyheter.

Flickan blev förstås uppskrämd av det oväntade besöket och skickade sms till sina föräldrar som är skilda och inte bor ihop. Mamman och pappan anlände efter en stund och undrade vad det var frågan om.

– Poliserna var tykna och ville inte lyssna på oss när vi försökte förklara att de var på fel adress, säger pappan.

Enligt pappan var det en civil och två uniformerade poliser som sökte igenom huset med hjälp av hund.

– De var väl där i en timma eller en och en halv. Jag sa att de får gärna komma in och kolla eftersom det inte finns något att dölja. När jag frågade efter husrannsakan och om en åklagare beslutat om det sa de att ”det har man bara i amerikanska filmer”.

Stökade de till i bostaden?

– Nej. Senare kom också en av poliserna tillbaka och bad om ursäkt.

Familjen känner sig kränkt och besviken och har kontaktat advokat för att göra någon form av anmälan.

– De förhörde min lilla dotter som var sjuk och hemma från skolan. Hennes två syskon var i skolan och på dagis. Hon blev rädd och undrade vad det var för poliser som bad mig hålla käft när jag bara försökte hjälpa till.

– Min exfru blev också skrämd eftersom hon kommer från ett krigshärjat land och har dålig erfarenhet av poliser, säger pappan.

Sverker Torsson, förundersökningsledare på polisen i Falkenberg, var den som beordrat husrannsakan:

– Patrullen fick direktiv att göra husrannsakan på en adress och såvitt jag förstått åkte de för att hämta nyckel hos hyresvärden. Där fick de en kartskiss och utpekat för sig vilken byggnad det var. Uppenbarligen var det fel hus. Jag har aldrig varit med om att det har hänt tidigare och det är väldigt beklagligt.

Behövs inte åklagarbeslut för en husrannsakan?

– Nej, så är det inte i dag. I ett brott av den typen som vi utredde är det förundersökningsledarens beslut och det var jag som tog det.

Fick ni tag på den ni sökte på rätt adress?

– Nej, vi gjorde husrannsakan på tre ställen samtidigt. Vi fick inte tag på den person och det gods vi sökte men träffade på en del annat gods, så det blev delvis träff.