I helgen har det skett flera viltolyckor i polisregion Väst, det vill säga Västra Götaland och Halland. Främst har det handlat om kollision med rådjur.
I helgen har det skett flera viltolyckor i polisregion Väst, det vill säga Västra Götaland och Halland. Främst har det handlat om kollision med rådjur. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Polisens varning: Ovanligt många viltolyckor i Västsverige

Främst rådjur – men även vildsvin och älg har varit inblandade i viltolyckor sedan lördagsnatten. Polisen vill nu uppmana bilister att vara extra vaksamma när de beger sig ut i trafiken.
– Om man skulle köra på ett djur är det väldigt viktigt att man ringer polisen, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson i region Väst.

ANNONS
|

Sammanlagt räknar Jenny Widén till 107 inrapporterade viltolyckor i polisregion Väst från fredag till söndagseftermiddagen. Utöver det tillkommer olyckor där bilister fått väja för vilt och larm om vilda djur på större vägar och där de hamnat på fel sida om viltstängslet.

– Vi har fått åka på väldigt många viltolyckor. Det är främst i gryning och skymning som det sker, säger Jenny Widén.

Enligt Widén har merparten av olyckorna handlat om påkörda rådjur. Men även vildsvin och älgar har haft oturen att springa ut på vägarna i fel ögonblick.

Viktigt att kontakta polisen

Under 2018 inträffade drygt 63 000 viltolyckor i Sverige och enligt polisen sker ungefär två tredjedelar av dessa under hösten.

ANNONS

– Det ska man ha med sig när man är ute och kör, djuren rör på sig mer nu. Man kanske känner sig säker när det finns viltstängsel men det är ofta som djur råkar hamna på fel sida om det, säger Jenny Widén.

LÄS MER:Björn och Ebba stötte på 29 vildsvin: "Helt makalöst"

Runt om i landet, bland annat Värmland och Västernorrland, har polisen den senaste tiden haft särskilt fokus på viltolyckor runt om i landet för att informera om vad man ska göra om det sker en viltolycka.

– Personskador blir det oftast när det sker en kollision med lite större djur som älg, hjort och även vildsvin. Men även om man klarar sig oskadd är det viktigt att man kontaktar polisen, säger Jenny Widén.

Om det sker en viltolycka

Att inte anmäla en viltolycka är straffbart och kan ge böter. Jenny Widén trycker även på vikten av att märka ut platsen där olyckan skett med varningstriangel eller markeringsremsa.

– Gärna med en viltremsa men om man inte har en sån kan man ta en plastpåse eller liknande. Vi skickar ju ut eftersöksjägare som måste kunna spåra djuret och se till så att det inte är skadat och lider, säger hon.

LÄS MER:Vildsvinen har Onsalahalvön i ett fast grepp

Så minimerar du risken för viltolyckor

• Din hastighet är direkt avgörande för hur allvarligt det behöver bli när ett djur kliver upp på vägen. Har du anpassat din hastighet till underlag och din sikt?

• Ligger du för nära fordonet framför minskar ditt vidvinkelseende och du får svårare att se rörelser i skogsbrynet.

• Finns det mer olycksdrabbade sträckor där du ska åka? Har du extra koll i gryning och skymning? Läs på om tips via viltolycka.se.

Om olyckan ändå sker

• Ring 112 och anmäl viltolyckan. I det läget ska du inte använda polisens telefonnummer 114 14.

• Se till att eventuellt skadade får första hjälpen i väntan på ambulans.

• Vid en viltolycka ska du alltid märka ut platsen. Gärna med viltremsa. Se till att polisen har korrekta koordinater. Förslagsvis finns en funktion för det i Nationella Viltolycksrådets app.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS