Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polisens varning för åldringsbrott: "Vidrigt"

Allt fler äldre kvinnor råkar ut för brott där flera gärningsmän lurar sig in i bostaden för att stjäla smycken och kontanter. – Det här är ett vidrigt brott som man kan känna all avsky för, just för att gärningsmännen går på människor som inte kan försvara sig, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Minst tre så kallade åldringsbrott inträffade i Västsverige på lördagen. Nu varnar polisen för brotten, som oftast drabbar kvinnor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– De här rör sig om att det är utvalda brottsoffer, oftast kvinnor. Då är det personer som tränger sig in i bostaden och ber om vatten eller papper eller liknande. Sedan genomsöker de bostaden och plockar på sig guld och kontanter, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

"Snabba på att byta geografisk riktning"

Han berättar att gärningsmännen ofta är ute ur bostaden igen redan efter ett par minuter.

– De ger sig på personer som inte kan försvara sig. Gärningsmännen är sedan väldigt snabba på att byta geografisk riktning så det kan vara svårt att få tag på dem, säger han.

Det första larmet om åldringsbrott kom 11.06 i Varberg, då en kvinna i 70-årsåldern fick besök av två kvinnor som bad om vatten och papper.

Den ena följde med in i köket medan den andra fortsatte till sovrummet.

"Ett vidrigt brott"

Den 70-åriga kvinnan märkte vad som höll på att hända och lyckades få ut kvinnorna ur lägenheten.

Vid 12.35 kom nästa larm, denna gång från Lidköping.

Då blev en kvinna i 80-årsåldern bestulen på ett guldhalsband och sättet att tränga sig in i bostaden liknar den tidigare händelsen. Ytterligare ett larm kom vid 14.14 vid en bostad i Falkenberg.

– De här händelserna har utan tvekan ett samband. Jag vill be alla att ringa runt till sina äldre bekanta eller vänner för att varna om det här. Släpp inte in någon, öppna inte ens dörren om det är någon du inte känner igen, säger Stefan Gustafsson.

Ingen av personerna ska ha kommit till fysisk skada.

– Det här är ett vidrigt brott som man kan känna all avsky för, just för att gärningsmännen går på människor som ofta inte kan försvara sig. Vi vill att man omgående hör av sig till polisen om något sådant händer. Personer som begår sådana brott ska gripas, de ska lagföras och vi ska se vilka det är, säger Stefan Gustafsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.