Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Flera äldre i Skövdetrakten har drabbats av bedrägerier under onsdagen.  Bild: Vilhelm Stokstad / TT
Flera äldre i Skövdetrakten har drabbats av bedrägerier under onsdagen. Bild: Vilhelm Stokstad / TT

Polisens varning: "De lurar äldre att de vunnit på lotto"

Två kvinnor, 95 respektive 99 år gamla, har drabbats av bedragare i Skaraborg. Polisen går nu ut med en varning om personer som försöker lura sig in i äldre människors bostäder.

Polisen har gått ut med en varning om att det under onsdagen pågått flera bedrägeriförsök mot äldre personer i området kring Skövde och Mariestad.

Under onsdagen ska en kvinna i 95-årsåldern i Skövde ha fått besök av två män i sin bostad. Männen hade sagt att kvinnan vunnit pengar på lotto och lyckades genom det komma över hennes bankkort.

Flera uttag har gjorts på kvinnans konto och hon beslutade sig för att gå till bankpersonal och informera om det inträffade. Polisen tillkallades till kvinnans bostad och en anmälan om bedrägeri har gjorts.

99-åring drabbad

Men det är inte bara kvinnan i 95-årsåldern som har drabbats. En annan kvinna, 99 år gammal, i Mariestad ska också ha drabbats av bedragare. Även där ska bedragarna dykt upp i kvinnans bostad efter att de via telefon påstått att hon vunnit på lotto. I det här fallet handlar det om en man och en kvinna som dykt upp hos 99-åringen och krävt henne på hennes bankuppgifter.

Men 99-åringen anade oråd och informerade mannen och kvinnan att hon inte var intresserad, och kontaktade sedan polisen. En polispatrull kom till platsen för att upprätta en anmälan gällande försök till bedrägeri.

– Hon agerade väldigt rådigt på det här försöket, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Därför vill polisen informera att gärningsmännen fortsatt kan befinna sig i Skövdetrakten och fortsätta lura till sig äldre personers bankuppgifter.

"Låg moral"

– Man ska vara kritisk mot okända besökare, det är bara så som samhället ser ut, man ska inte lite på någon, säger Stefan Gustafsson.

Och polisen understryker att om man blivit utsatt för liknande försök i området så ska man genast kontakta polisen.

– Det är fullständigt otroligt att det här får fortgå. Alla brott är fel, men att ge sig på äldre på det här sättet då måste man ha låg moral, säger Stefan Gustafsson.

Han fortsätter med att det är ett fortsatt problem med bedragare som snabbt reser mellan olika platser och försöker komma över pengar och kontouppgifter hos äldre.

– Det blir lätt en kategori som befinner sig i offerläge. De kan ha svårt att vittna och kan ha drabbats av sjukdomstillstånd som gör att de har svårare att försvara sig, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.