Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fotot är taget vid ett annat tillfälle då polisen gjorde tillslag mot sexköp.  Bild: Jenny Ingemarsson
Fotot är taget vid ett annat tillfälle då polisen gjorde tillslag mot sexköp. Bild: Jenny Ingemarsson

Polisens insats: 42 personer togs för sexköp

42 personer misstänkta för köp av sexuell tjänst – det är resultatet av polisens senaste insats mot prostitution och människohandel.

Andra veckan i november inledde polisen i Västsverige en insats i syfte att motarbeta sexhandeln. Insatsen är en europeisk samverkan, och den drog igång med en utbildningsdag där medarbetare lärde sig mer juridik och polisens arbetssätt som tillämpas mot brotten.

I ett pressmeddelande från polisen säger Frida Selberg, samordnare vid människohandelsgruppen i region Väst, att polisens arbete mot den sexuella exploateringen och människohandeln ständigt pågår.

Människohandelsgruppen i region Väst tillhör polisens regionala sektion mot internationell grov organiserad brottslighet.

LÄS MER: Ökad polisinsats mot sexhandel: "Omfattande"

Ett tiotal brottsoffer erbjöds stöd

”Den senaste insatsen visar att den som köper sexuella tjänster i Västsverige inte kan känna sig säker utan riskerar att lagföras”, säger Frida Selberg.

Hon berättar även att målet med utbildningsdagen och insatsen är att arbetet mot köp av sexuell tjänst ska vara en del av polisens vardagliga verksamhet.

Under förra veckan identifierades ett tiotal brottsoffer som erbjöds stöd i samverkan med socialtjänsten. Totalt rapporterades 42 personer för köp av sexuell tjänst och två personer greps för koppleri, men är försatta på fri fot. I polisens pressmeddelande framgår att utredningarna i den delen lagts ned.

Polisens insats mot sexhandeln i Västsverige

Insatsen är en del i EU-samarbetet EMPACT (European multidiciplinary platform against criminal threats). Samarbetet innebär att EU:s medlemsländer arbetar gemensamt mot allvarlig organiserad brottslighet, i det här fallet människohandel för bland annat sexuella ändamål.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.