Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polisens hälsning i sommartrafiken

Efter flertalet trafikolyckor i fredagstrafiken uppmanar nu polisen till koncentration under bilkörningen. – Det är mycket hets i trafiken, där bilister kanske håller för korta avstånd eller är ouppmärksamma under bilkörningen, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Det har under fredagen varit ovanligt många trafikolyckor i Västra Götaland. Exakt vad orsaken till alla olyckor är, är oklart - men vissa svar finns.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det senaste året har det tillkommit vissa distraktionsmoment under körning som gör att bilister tappar uppmärksamheten för körningen, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Han berättar att trafikolyckor under varma sommardagar är relativt vanliga, då många kan vara trötta när de framför sitt fordon.

– Det är mycket trängningsolyckor i Göteborg mellan Ullevimotet och Liseberg, där finns det många påfarter, avfarter och många filer där bilisterna ska samsas. Ett antal av de olyckor som sker beror på att det har tillkommit sysslor att göra under själva körningen, säger Tommy Nyman.

Vad ska man tänka på när man kör bil i sommartrafiken?

– Koncentrera sig på bilkörningen och ingenting annat och håll bra avstånd. Håll koll på tresekundersregeln, då du räknar ett tusen ett, ett tusen två, ett tusen tre. Man ska räkna så för att beräkna på vilket avstånd man ska hålla sig på för att inte ligga för nära.

Två olyckor med kort mellanrum

Tidigare under fredagseftermiddagen inträffade två trafikolyckor på Älvsborgsbron i Göteborg med ett kort mellanrum. 

I den första olyckan var två personbilar inblandade. I den senare olyckan ska tre bilar ha varit inblandade.

Olyckorna ställde till det rejält i trafiken över bron under eftermiddagen när trafiken tvingades stängas av.

– Det är helt stopp i riktning mot Hisingen, sa Dan Lindqvist vid räddningstjänsten Storgöteborg kort efter olyckan.

Fler på sommaren

Enligt Tommy Nyman är det betydligt fler trafikolyckor som sker under sommaren än på vintern, då många drabbas av halkolyckor.

– Vid den första halkan kan det vara mycket, men sedan blir människor allt mer medvetna och anpassar hastigheten till väglaget, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.