Polisen har tagit fast "barnbarnsligan". Två sitter häktade misstänkta för grova bedrägerier mot äldre.
Polisen har tagit fast "barnbarnsligan". Två sitter häktade misstänkta för grova bedrägerier mot äldre.

Polisens egen film - så här luras de äldre av sina "barnbarn"

Här är polisens egen varningsfilm om hur de äldre luras på tiotusentals kronor av någon som utger sig för att vara deras barnbarn. Polisen har redan satt dit en liga som utsatt ett 60-äldre för grova bedrägerier. Men det är ett vanligt brottsmodus och kan finnas fler gärningsmän. – Min bild är att de går på de som är ensamma, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare på Nationellt bedrägericentrum.

ANNONS
|

I slutet av april greps två män i 30-40-årsåldern. En av dem greps i Göteborg och den andra i Norrköping. Männen misstänks vara den så kallade "Barnbarnsligan" som sedan mars i fjol har utsatt ett 60-tal äldre för grova bedrägerier genom det så kallade barnbarnsmoduset.

På internetsajter kan gärningsmännen snabbt och lätt få telefonnummer till äldre människor.

– Man kan tillexempel söka på en gata och göra en filtrering på personer över 70 eller 90 år och kanske ensamstående. Jag har ingen statistik på det, men min bild är att de går på de som är ensamma. De har alltid svårare att värja sig, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare på Nationellt bedrägericentrum.

ANNONS

Det går sedan ut på att man ringer upp den äldre människan och påstår att man är dennes barnbarn.

– Man ringer upp och säger "hej, hör du vem det är?", berättar Anders Olofsson.

De äldre kanske kontrar med att säga namnet på ett av sina barnbarn.

– "Det kanske är Alfred", säger de. "Ja, visst är det Alfred, hur är det morfar?", svarar "barnbarnet". Man luskar lite. Och de äldre är inte så misstänksamma heller av någon konstig anledning.

I samtalet framgår det sedan att "barnbarnet" är hos bilhandlaren och ska köpa en bil men att de behöver låna pengar till handpenningen - i dessa fall har det rört sig om 30 000 kronor.

Men "barnbarnet" kan inte åka hem till sina mor- eller farföräldrar själv.

– Man säger att man måste stanna och bevaka bilen hos bilhandlaren, berättar Anders Olofsson.

Istället får en kompis agera bud och åker för att hämta kuvertet med pengar.

Det var Circagruppen, polisens speciella utredningsgrupp för brott mot äldre, som fick upp ögonen för just denna liga.

– Exakt hur vi har gått tillväga för att tag på de här vill jag inte gå in på men det är så att vi scannar flödet av anmälningar och letar efter seriebrott som riktar sig mot äldre. Under vårt arbete där har vi kunnat identifiera den här ligan, säger Håkan Carlsson, chef på polisens Circa-grupp, och fortsätter.

ANNONS

– Vi kallar dem för Barnbarnsligan.

I nuläget rör det sig om ett 60-tal anmälningar, en del fullbordade grova bedrägerier och andra som stannat på försöksstadiet.

– De har gjort brott ifrån region väst och upp till Stockholm och däremellan, säger Håkan Carlsson.

I och med att det pågår en utredning mot männen just nu vill Håkan Carlsson inte kommentera misstankarna närmare. Det innefattar frågor som om fler kan gripas eller hur gripandet gick till.

– Det var under pågående brott, säger han bara om gripandet.

Polisen tror att det kan finnas betydligt fler brottsoffer.

– Vi tror att det finns ett stort mörkertal här. Vi vill väldigt gärna att de som varit utsatta för den här ligan gör en polisanmälan för då kommer vi fånga upp det i anmälningsflödet för vi vill att de ska dömas för samtliga brott som de har begått och som vi kan bevisa. Ofta är det så att ibland kan man få för sig att man får skylla sig själv, man känner sig osäker. Då gör de så att man inte anmäler. Men det är jätteviktigt att man gör en anmälan till 11414, säger Håkan Carlsson och betonar att det även rör de som fått ett sådant här samtal även om man inte har gått på det.

ANNONS

Även om man fått fast just denna "barnbarnsligan" är det ett brottsmodus som fler använder sig av. Polisen vädjar därför om att man ska vara mer försiktig när man ska låna ut pengar.

– Det är väldigt enkelt. Man ska ställa motfrågor och man ska motringa. Man ska inte låna ut pengar utanvidare eftersom det är så vanligt det här. Alltså måste man själv kolla upp vad barnbarnet har för telefonnummer. Det händer att det är en del som gör så och då visar det sig att det var en bluff, säger Anders Olofsson.

Man ska även hjälpa de äldre man har i sin närhet.

– De som har föräldrar, anhöriga eller kanske bekant och vänner som är i riskzonen - tala med dem om det här, säger Anders Olofsson och fortsätter.

– Det viktiga är att vi får en medvetenhet så att de äldre inte är så hjälpsamma utan att kolla upp det. 30 000 kronor är ändå väldigt mycket pengar. Många blir väldigt olyckliga när de inser att de blivit lurade, det kan till och med påverka deras hälsa och livstid kraftigt.

Så kan du skydda dig:

- Låna inte ut pengar till någon du inte känner även om personen utger sig för att vara en släkting eller vän till en släkting.

- Får du ett samtal från någon som utger sig för att vara ditt barnbarn - be om att få ringa tillbaka och ring det nummer som du har och fråga då om personen ringt och bett om att få låna pengar.

- Har du äldre släktingar, vänner eller bakanta - varna dem för barnbarnsbedragarna.

- Begär legitimation. Släpp inte in någon du inte känner igen eller som inte kan identifiera sig.

ANNONS