Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen varnar för Swishbedragare på Messenger

Flera personer har fått meddelande via chattjänsten Messenger där man uppmanas av bekanta att swisha pengar till avsändaren. Något som gjort att polisen nu gått ut med en varning om att det kan handla om bedragare som försöker att komma över pengar.

Den senaste veckan har människor i Sverige fått meddelanden genom chattjänsten Messenger om att en bekant behöver pengar. Oftast handlar det om redan befintliga messengerkonton som bedragarna har kapat, där de ber om akut hjälp om pengar.

LÄS MER: Lurades på sexsiffrigt belopp via Facebook

– Oftast drar bedragarna en historia om att man hamnat i en nödsituation och av någon anledning inte kan komma åt sina pengar. Det handlar om både små och större summor som bedragarna ber att man ska swisha, uppger Mats Hansson, förundersökningsledare vid bedrägerisektionen i polisregion Väst.

"Ifrågasätt!"

Denna typ av bedrägeriförsök är inget nytt för polisen. Men I Västsverige har polisen fått in ett tiotal anmälningar av den här typen av bedrägerier, vilket gör att man nu valt att gå ut med varningar om bedrägeriförsöken.

– Det är rätt vanligt att man inte ifrågasätter när man tror att en bekant ber om pengar. Oftast för man över pengarna före man tänker till, säger Mats Hansson.

Därför ber han den som kan ha fått ett meddelande från en bekant att man ska tänka till innan man agerar.

– Det bästa är om man ringer och försäkrar sig om att det verkligen är den person som tycks skriva som har hört av sig, säger Mats Hansson.

Och bedragarna kan begära allt från några hundra kronor till flera tusen kronor av offren.

– Ifrågasätt! Betala inte bara utan att först kolla upp vem det är som verkligen skriver, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.