Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Under torsdagen och fredagen har någon eller några slagit till mot äldre personer i Borås, Bollebygd och Härryda. Bild: Johanna Norin/TT
Under torsdagen och fredagen har någon eller några slagit till mot äldre personer i Borås, Bollebygd och Härryda. Bild: Johanna Norin/TT

Polisen varnar för brottsvåg mot äldre

På några få timmar har fem personer i 90-årsåldern i Bollebygd och Härryda blivit lurade av okända män. Främlingarna har ljugit till sig de äldres bankkort, pengar och värdesaker. Nu varnar polisen för att släppa in obekanta i sitt hem.

Under fredagen har någon eller några personer lurat flera äldre personer i Bollebygd och Landvetter på pengar och smycken. Under eftermiddagen har fyra brott rapporterats, samtliga med liknande tillvägagångssätt.

– Allt pekar på att det är samma gärningsman eller män. Det är samma tillvägagångssätt, om lite olika ingångsuppgifter, där man har utnyttjat äldre människors tillit till myndighetspersoner och bankpersonal. De är fräcka, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region väst.

Stefan Gustafsson Bild: Polisen
Stefan Gustafsson Bild: Polisen

Vid ett-tiden rapporterades det första brottet som skedde i Bollebygd. En man och kvinna i 90-årsåldern hade då fått besök av en, för dem, okänd man som säger att han kommer från "kriminalen". Efter att mannen försvann från deras bostad upptäckte paret att det har försvunnit både pengar och smycken.

Nästa larm kom 14.22 från Härryda. Här har en kvinna över 90 år fått besök från en man som säger sig komma från "bevakningsavdelningen", något som polisen misstänker skulle föreställa en avdelning på en bank. Mannen säger till den äldre kvinnan att han behöver hennes bankkort vilket hon ger honom. Han kommer också över flera guldföremål.

En timme senare, också i Härryda, anmäldes ett liknande brott där en kvinna över 90 år har fått ett telefonsamtal och sedan besök av en ung man. Efter att han har gått upptäckte hon att smycken och pengar saknades.

Vid fem-tiden anmäler ytterligare en äldre kvinna i Härryda att någon har ringt henne och frågat om hennes bankuppgifter. Hon fick sedan besök av en man och han kom över hennes bankkort.

"Det är avskyvärt"

Ingen är ännu gripen för brotten men polisen har gått ut med två typer av signalement från två av händelserna: en man, 30-40 år, 175-180 centimeter lång, med ljust och stripigt hår, klädd i vit skjorta och svarta byxor samt en man, 22-23 år med cendréfärgat hår och grå tröja som möjligen körde en grå bil.

– Det kan vara flera eller en ensam, signalementuppgifter är jättesvårt. Om man frågar tio personer om samma människa kan man få tio olika versioner av ett signalement, säger Stefan Gustafsson.

Under torsdagen genomfördes dessutom liknande brott i Boråsområdet.

– Det är ett avskyvärt sätt att gå till väga. Vi kan inte acceptera brott över huvud taget men det här är den lägsta nivån. Det är en stor besvikelse att efter alla år så har det inte blivit stopp på det. Det tar i hjärtat på alla anhöriga till äldre, säger Stefan Gustafsson.

Han uppmanar nu anhöriga till äldre att prata med sina familjemedlemmar och släktingar

– Man måste få äldre personer att inse att världen inte är god. Man ska inte släppa in folk i sin bostad, man ska vara ifrågasättande och försiktig. Ingen myndighet eller bank hämtar ID och bankuppgifter på det sättet och ingen polis skulle agera på det sättet, säger Gustafsson och fortsätter:

– De här personerna är sårbara. Det vet gärningsmännen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.