Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vice chefsåklagare Caroline Fransson. Bild: Edvin Bergström
Vice chefsåklagare Caroline Fransson. Bild: Edvin Bergström

Polisen vädjar om hjälp efter letandet av Wilma Andersson

17-åriga Wilma Andersson har nu varit försvunnen i elva dagar. Polisen och frivillighetsorganisationer bedriver fortfarande ett stort sökarbete efter flickan. Samtidigt har två personer delgivits misstanke om brott. En man misstänks för mord och en av hans anhöriga misstänks för grovt skyddande av brottsling.

– Förundersökningen fortgår precis som tidigare i en oförminskad styrka. Vi utför tekniska utredningar, platser, gods och telefoner. Vi håller på med en kartläggning och vi håller förhör, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson under måndagsförmiddagen.

Sedan tidigare sitter en man i 20-årsåldern häktad misstänkt för mord på den försvunna flickan och under söndagen riktades brottsmisstankar mot en ny person. En anhörig till den tidigare häktade mannen greps och anhölls misstänkt för grovt skyddande av brottsling men släpptes sedan under söndagskvällen på fri fot.

– Misstanken kvarstår, men misstanken motiverar inte ett frihetsberövande, säger Caroline Fransson.

Tommy Nilsson är försvarare åt den man som anhålls och senare släpptes. Han säger att hans klient förnekar brott och säger sig inte ha något att göra med Wilma Anderssons försvinnande. Han berättar att den misstänkte bara var anhållen i några timmar och släpptes efter att han förhörts.

Tommy Nilsson är försvarare åt den man som anhölls under söndagen men som släpptes senare samma dag.
Tommy Nilsson är försvarare åt den man som anhölls under söndagen men som släpptes senare samma dag.

– Jag tror att när åklagaren läste förhören tyckte hon att det var oproportionerligt att han skulle vara kvar. Han har svarat på frågor så gott han kunde sen släppte åklagaren honom, säger Tommy Nilsson.

Vad händer med din klient nu?

– Vi kan ju bara avvakta och se vad som händer. Just nu är det ett vakuum runt min klient. Antingen skriver de bort honom helt eller så fortsätter utredningen.

På grund av förundersökningssekretess vill åklagare Caroline Fransson inte gå in på vad som kommit fram under förhör med de två misstänkta eller när fler förhör kommer att hållas.

Kan det bli aktuellt att delge fler personer misstanke om brott?

– Vi jobbar brett och utesluter inget i nuläget, säger hon.

Enligt uppgifter till tidningen GT ska polisen ha beslagtagit en bil som har koppling till den man som misstänks för grovt skyddande av brottsling. Men det är inget som Caroline Fransson vill kommentera.

– Jag kommer inte gå inte in på den typen av detaljer, säger hon.

LÄS MER: Misstänkt för mord på Wilma Andersson häktas

LÄS MER: Inga genombrott när Wilma söktes i helgen

Sökinsatserna fortsätter

Samtidigt som brottsutredningen pågår fortsätter polisen sitt sökarbete efter flickan. Under måndagen berättar polisens presstalesperson Anna Göransson att sökinsatsen i centrala Uddevalla har avslutats.

– Allt eftersom har vi förflyttat sökinsatsen ut mot ytterkanterna och det är där den kommer att fortsätta. Det finns inga uppgifter i nuläget om att vi kommer utöka för att söka i andra områden, säger hon.

Polisen använder sig fortsatt av drönare och hundpatruller för att söka igenom terräng. Samtidigt fortsätter sjöpolisen att söka igenom olika vattendrag.

– De söker dels i Byfjorden men även i vatten som finns i de norra delarna av Uddevalla. De söker med hjälp av sonar, säger hon.

Hon berättar vidare att polisen under måndagen riktar sitt sökarbete till de norra delarna av Uddevalla medan frivillighetsorganisationerna kommer att utgå från områden som ligger söder och nordväst från centrum.

– Vår målsättning är att hitta Wilma och det är det som driver oss framåt. Vi arbetar intensivt varje dag med nya iakttagelser och nya observationer och vår uppgift är att hitta henne.

Anna Göransson, polisens presstalesperson. Bild: Edvin Bergström
Anna Göransson, polisens presstalesperson. Bild: Edvin Bergström

Frivillighetsorganisationerna söker

Frivilligorganisationerna FIKK och Missing People har haft samlingar till sökarbetet under måndagsförmiddagen.

– Vi är ungefär 100 sökande i nuläget. De flesta är fortfarande på jobbet men det är faktiskt en del som berättat att de har tagit ledigt för att hjälpa till. Vi räknar med att fler kommer att ansluta framåt eftermiddagen, säger Patrick Cohen, en av insatsledarna vid FIKK.

– Idag skulle jag tro att vi är ett åttiotal och vi har börjat söka i de sektorer som polisen har tilldelat oss här under morgonen, säger Hasse Lagervall på Missing People.

LÄS MER: Jerzy Sarnecki om Wilma Andersson-fallet

Polisen vädjar om hjälp

Under måndagseftermiddagen hade polisen inget nytt att rapportera om Wilma. Sökinsatsen pågår just nu och under kvällen med oförminskad styrka precis som de senaste dagarna enligt Stefan Kristiansson, polisens lokalpolisområdeschef i västra Fyrbodal.

Nu uppmanar polisen allmänheten att kolla igenom sina förråd en extra gång.

– Vi har gått ut med att vi ber folk gärna söka igenom sina båtar både på sjö och land, i sina sjöhus och förråd en extra gång. Det är områden som vi kan ha svårt att komma åt annars, säger han.

Hur länge kommer ni att leta efter Wilma med full styrka?

– Vi har bestämt att vi kommer att fortsätta med full styrka iallafall under den här veckan. Vi tar ställning varje dag till hur stor dagens styrka ska vara. Det beror lite på om vi får fram något nytt eller inte. Framåt torsdag kan det hända att vi fattar beslut om att dra ner lite lite, men just nu går vi på för fullt om man säger så, säger Stefan Kristiansson.

Stefan Kristiansson polisens lokalpolisområdeschef i västra Fyrbodal Bild: Jenny Ingemarsson
Stefan Kristiansson polisens lokalpolisområdeschef i västra Fyrbodal Bild: Jenny Ingemarsson

LÄS MER: Wilma, 17, försvunnen – detta har hänt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.