Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Polisen säljer hundar - på Facebook

De jagar mördare, stoppar fartsyndare och stöttar samhällets utstötta. Nu säljer de också hundar. – Om de inte får sålt hundarna inom en viss tid så tar de ett beslut om att avliva dem, säger Snorre Selmer som tar hand om dem så länge.

För ungefär en månad sedan omhändertog polisen åtta hundar från en man.
– Han var belagd med djurförbud och så hade han dragit på sig en hel massa hundar ändå. Hundarna hade det egentligen bra men han hade ingen koll. Så det är rätt och slätt att de tagit hand om dem för att han inte kan ta hand om djuren, säger Snorre Selmer som driver ett hundpensionat i Ed och som fått i uppdrag av polisen att ta hand om hundarna tills man hittat ett nytt hem till dem.

"Var rädda"

På Facebooksidan "Polisen djurärenden, Väst" finns nu en annons där polisen skriver att de säljer hundarna. Det är den drygt halvår gamla Fanny, en blandras, som beskrivs som snäll och sällskaplig. Och så finns Amigo som är snäll och sällskaplig men samtidigt lite reserverad, även han sex-sju månader.

Dessutom försöker man sälja den de tror är valparnas mamma. Den tio år gamla Lisa som också hon är snäll och sällskaplig. Till salu finns också Lexi som är född 2015. Hon beskrivs som hängiven och sällskaplig, men blyg. För att nämna några av hundarna.
– De är väldigt snälla allihop. Det är bara att de är lite blyga och rädda. Och de har inte visat något aggressivt alls, säger Snorre Selmer.

Under tiden som de bott hos Snorre Selmer har han försökt jobba med dem.
– Jag prövar att få dem mer tama. Det tar mycket tid.
Men han har kommit långt.

Säljs - eller avlivas

Polisen hänvisar till 34§ djurskyddslagen (1988:534) i Facebookinlägget. Denna innebär att när länsstyrelsen beslutat att ett djur ska omhändertas så ska de snarast bestämma om djuret ska säljas eller överlåtas på annat sätt. Om det inte går får länsstyrelsen i stället besluta att djuret ska avlivas.
I detta fall är det polisen som satt ett datum för när de måste vara sålda.
– Om de inte får sålt hundarna inom en viss tid så tar de ett beslut om att avliva dem, säger Snorre Selmer.

Men han kan vara deras räddning - ännu en gång.
– Då kan jag överta dem och försöka sälja dem vidare.
Som hundarnas skyddsängel?
– Ja, jag räddar hundarna, skrattar han och fortsätter.
– Det är klart. Det är svårt när man tagit hand om hundarna i kanske flera månader och får ett beslut att de ska avlivas och man vet att det är goa hundar. Så det är klart att man gör lite extra jobb.

Polisen får pengarna

Just dessa hundar ägs, enligt Snorre Selmer, av polisen och det är de som får pengarna för hundarna.
– Det är polisens egendom, de har fått överta hundarna, så det är polisen som säljer dem. Men de är mest ute efter att hitta bra ägare så det är inga våldsamma priser. Om det är någon som känner att de vill ta på sig jobbet att ge dem ett gott hem så får de höra av sig.

Men hundarna säljs inte till vem som helst.
– Den nya ägaren blir kollad av polisen så att de inte också har djurförbud.
Sedan är det viktigt vad det är för människor.
– Det svåra är att hitta goa hem. Jag har ju omplacerat många hundar och i regel går det väldigt bra men det kan ta lite tid för det är så många som ringer. Man får sortera undan alla de som man inte tror blir ett varaktigt hem. Jag vill hitta ett hem där de ska vara resten av livet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.