Ekdalaskolan i Mölnlycke fick ställa in undervisningen efter en brand i början av veckan.
Ekdalaskolan i Mölnlycke fick ställa in undervisningen efter en brand i början av veckan. Bild: Anders Ylander

Polisen misstänker: unga uppmanas tända eld på skolor

Förra veckan anlades en brand på Ekdalaskolan i Mölnlycke. Dagarna efter inträffade ytterligare bränder på skolor i området. Polisen kopplar händelserna till en utmaning på sociala medier, där unga uppmanas att tända eld på sina skolor.
– Det är en teori vi arbetar utifrån, säger Kristina Isaksson, förundersökningsledare på polisen Göteborg Syd.

ANNONS
|

I söndags kväll fick polis och räddningstjänst rycka ut till Ekdalaskolan i Mölnlycke.

Vid skolans entré hade en ”mindre brand” uppstått, den hade från början startat i en moped som en placerats strax utanför entrédörren.

Enligt polisen kan det nu röra sig om en trend som nått Göteborgsområdet.

Förra veckan gick polisen i Örebro ut och varnade för att det pågår en ”challenge” bland ungdomar i sociala medier. Där triggar de varandra att sätta eld på papperskorgar i sina respektive skolor och den skola som får flest bränder ”vinner”.

– Det är fruktansvärt. Då förstår man inte allvaret och konsekvenserna, säger Therese Beme, kommunpolis i Örebro till SVT.

ANNONS

Nu arbetar polisen efter teorin att utmaningen även nått Göteborg.

Polisens teori: ”brandtävling” har nått Göteborg

– Det är ingenting jag kan bekräfta, men det är en teori vi arbetar utifrån, säger Kristina Isaksson, förundersökningsledare på polisen Göteborg Syd.

Kristina Isaksson säger att de har haft tät dialog med sina kolleger i Örebro och Dalarna som haft liknande problem med skolbränder.

I samtal med räddningstjänst, skolpersonal och fritidsledare har det också framkommit uppgifter om att en så kallad ”challenge” pågår bland ungdomarna.

Det här känns inte som ett vanlig ungdomsbus precis. Hur ser polisen på den här typen av utmaningar?

– Svårt att kalla det för vanligt ungdomsbus, det är egentligen inget särskilt vanligt brott. Vi har inte direkt mordbränder var- och varannan vecka ute på skolorna till vardags. Men när det sker fler händelser på kort tid börjar man självklart undra lite vad det är som pågår, säger Kristina Isaksson.

Även Kristina Isaksson varnar nu ungdomarna och vädjar till dem att sluta.

– Som ungdom har du kanske inte riktigt det konsekvenstänket och ser vad det kan få för effekter, inte minst ekonomiskt, om man skulle bli dömd. Som vuxen måste man ta de jobbiga frågorna och våga prata om konsekvenser med sina barn, säger hon.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS