Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Polisen misstänker: Tesla-liga verkar i Västsverige

De senaste veckorna har fem Teslabilar stulits i Västsverige. Polisen misstänker en internationell stöldliga.
– Det är professionella tjuvar som sysslar med det här på heltid, säger Niklas Rånge på polisen i Halland.

Sedan den fjärde augusti har fem Teslabilar stulits på olika platser i Västsverige. Polisen misstänker att en internationell stöldliga, särskilt specialiserad på elbilar, ligger bakom. De uppskattade värdet är mellan 750 000 kronor och 1,2 miljoner styck.

Samtliga stölder har skett på natten, i anslutning till bilägarnas hem. De har alla gått till på samma tekniskt avancerade vis, enligt Niklas Rånge, analytiker på brottssamordningen för polisen i Halland:

– De har använt så kallad reläteknik där man fångar upp och kopierar signalen från bilnyckeln som man sedan sänder vidare för att starta bilen. Det krävs specifik utrustning, vid andra stölder har gärningsmännen fångats på övervakningsbilder. En person går då fram till huset, oftast till ytterdörren med en Ipadliknande utrustning. Denne fångar upp nyckelsignalen och sänder den vidare till en annan person som står vid bilen och använder signalen för att låsa upp och starta.

Förs troligen utomlands

Därefter försvinner alla spår efter bilarna. Polisen tror dock att de med tiden förs utomlands.

– Det kan hända att man mellanlagrar dem i allt från några dagar till veckor innan man för dem utomlands. Jag vet inte vart, men jag vet att man i juni beslagtog två Teslor och en Porsche i Litauen som var stulna i Helsingborg.

Kan man inte stoppa dem vid gränsen?

– Tullen har i dagsläget ingen juridisk befogenhet att söka efter stöldgods. Det är polis och till viss del kustbevakning som får göra det. Men oftast lastas de här bilarna på en lastbilstrailer så att de är dolda, vilket kräver att man går in och söker igenom bilar.

Niklas Rånge tipsar oroliga Teslaägare att om möjligt parkera sina bilar i ett låst utrymme eller åtminstone så att de inte syns från gatan.

– Har man möjlighet till kameraövervakning är det också bra, säger han.

Det ska också gå att försvåra för tjuvarna att plocka upp nyckelns signaler inifrån huset.

– Det finns speciella metallådor som man kan förvara nycklarna i. Sen kan man också tänka på vart man förvarar metallådan. Det ska vara så långt från fönster och dörrar som möjligt.

Inga misstänkta

Polisen har i nuläget inga misstänkta gärningsmän eller övervakningsbilder. De söker därför vittnen som vet något om stölderna eller har uppmärksammat något som kan ha med dem att göra.

– Vi jobbar också i samverkan med försäkringsbolag och Tesla för att på olika sätt försöka inhämta information om hur det kan ha gått tillväga och vart de befinner sig nu. Men just nu har vi inte så mycket mer att gå på. Vi tar gärna emot tips och iakttagelser.

Den högteknologiska utrustningen i bilarna går inte att använda för att spåra bilarna.

– I de flesta av fallen när gärningsmännen stulit bilen använder de störsändare som stör ut GPS-signaler. Det är också försvårande. Det är professionella tjuvar som sysslar med det här på heltid.

Att sälja bilarna på den svarta marknaden är sällan något problem, berättar Rånge.

– Man kan göra på olika sätt. Man kan utrusta bilarna med nya chassinummer och registreringshandlingar och få ut dem på bilmarknaden utomlands. Eller så finns det en privat köpare som gjort beställning direkt till brottsnätverket. Alternativt slaktas bilarna och så använder man reservdelar för att renovera eller laga andra krockskadade Teslor.

Vad kan de här bilarna kosta på den svarta marknaden?

– Det vet jag inte. Men att det är en god affär kan vara säker på, annars hade de inte tillgripit dem. Det är säkerligen väldigt lönsamt.

Sedan den 4 augusti har fem bilar av märket Tesla stulits i Västsverige. Polisen söker nu vittnen som vet något om stölderna eller har uppmärksammat något som kan ha med stölderna att göra. Bilarna har stulits i Laholm, Västra Frölunda, Halmstad och Ljungby.

Har du information om stölderna eller har du uppmärksammat något som skulle kunna ha med någon av stölderna att göra så vill vi att du kontaktar oss på 114 14 eller genom att tipsa oss på polisen.se: polisen.se/kontakt/mejla-region-vast Är det en akut situation ringer du alltid 112. För mer information kontakta polisen på 010-565 29 28.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.