Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Polisen misstänker: Man lurade kvinna att prostituera sig

Mannen i 20-årsåldern misstänks för att ha lurat en kvinna till att prostituera sig. Hon trodde att hon skulle få jobb och gifta sig i Sverige - men mannen ska bara ha varit ute efter pengarna som hon tjänade. – Hon har distribuerats bland hans vänner och bekanta, berättar Thomas Ahlstrand, Vice chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg.

En man i 20-årsåldern åtalas nu för människohandel alternativt koppleri och misshandel.
Mannen misstänks för att, i Bulgarien, i augusti förra året ha "rekryterat och övertygat" en kvinna att prostituera sig. Enligt misstankarna ska mannen ha gjort detta "under förespegling av framtida arbete och äktenskap i Sverige", skriver Thomas Ahlstrand, Vice chefsåklagarevid internationella åklagarkammaren i Göteborg, i stämningsansökan.
– De har haft kontakt på Facebook sedan kan jag inte bedöma om de kände varandra innan, berättar Thomas Ahlstrand om hur de haft kontakt.
Därefter ska mannen ha kört henne från Bulgarien till en stad i västra Tyskland. Här ska han ha placerat henne som prostituerad på en sexklubb. Och de pengar som hon tjänade ska han ha tagit.

Tog med henne till Västsverige

Efter detta ska mannen ha tagit med sig kvinnan till sin bostad i Västsverige. Här ska hon ha fått bo i mannens och hans hustrus tvårumslägenhet - tillsammans med flera tiggare.
Mannen misstänks för att under den tiden som kvinnan bodde i hans hem ha förmått henne att vid omkring tio tillfällen sälja sexuella tjänster till flera av hans vänner som bor i området. Sedan ska han ha tagit alla pengar - omkring 500 kronor per tillfälle.
Åklagaren skriver att mannen ska ha "förmått henne" till detta genom att ha förstört hennes id-kort och hotat att döda kvinnan.
– Det som gör det här lite avvikande är att hon har ju inte gått på gatan eller något sådant utan hon har distribuerats bland hans vänner och bekanta. Hon har inte annonserats eller något sådant, säger Thomas Ahlstrand.

Sprang till polisen

I början av januari ska mannen, enligt misstankarna, ha sagt att han övervägde att sälja kvinnan till en annan person - då flydde hon från bostaden. Men mannen i 20-årsåldern följde efter och hann i kapp. Då ska han ha slagit henne. Sedan sprang kvinnan till polisen där hon fick hjälp.
Men detta ska inte ha varit enda gången han misshandlade kvinnan enligt stämningsansökan.

"Hänsynslöst utnyttjande"

Åklagaren skriver att "kopplerigärningen" bedöms som grov eftersom "den innefattat ett hänsynslöst utnyttjande av målsäganden och haft människohandelsliknande inslag".
Dessutom åtalas ytterligare två personer. De misstänks för köp av sexuell tjänst. En av dem ska ha "skaffat sig tillfällig sexuell förbindelser mot ersättning" med kvinnan vid minst tre tillfällen. Pengarna ska han ha lämnat till mannen i 20-årsåldern.
Dessa vittnen har varit viktiga för att få fram vilken version - kvinnans eller mannens - som stämmer. Mannen nekar till brott.
– Här finns hennes berättelse och hans berättelse då är det uppgift mot uppgift, säger Thomas Ahlstrand och fortsätter.
– Vi har stödbevisning för hennes berättelse. Hon hade en tändare från den här bordellen i Tyskland på sig. Vi kunde hitta den på nätet och de kunde bekräfta att hon hade jobbat där under den här perioden. Vi har hittat sexköpare som har köpt sex av henne och erkänt det i förmedling av den här mannen och det tycker jag är ganska starkt stödbevisning.
Thomas Ahlstrand berättar också att en del av hennes inlägg på Facebook är viktig bevisning.

Gängledare för tiggare

Hur mycket pengar som mannen har tjänat på kvinnan är oklart. En del av pengarna ska han ha skickat till andra personer.
– Jag säger att han har skickat förhållandevis mycket pengar. Han har också varit gängledare för tiggare och det är en annan inkomst han har, säger Thomas Ahlstrand.
Men han misstänks inte för att ha utsatt tiggarna för något brott.
– Det är väldigt svårt att svarar på hur det egentligen fungerat men det finns ingen uppgift om att de varit utsatta för tvång från hans sida, säger Thomas Ahlstrand.
Mannen riskerar nu fängelse i uppemot tre år.
– Men det kan också sjunka och då kan det sjunka ner till något års fängelse, säger Thomas Ahlstrand.

Mannens advokat, Sofia Hansson, bekräftar att mannen nekar till brott men hon väljer att inte gå närmare in på hur han förklarat det som hänt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.