Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen vet ännu inte hur paketet med kroppen kommit till fyndplatsen.

Polisen: Liket har inte legat i vattnet länge

Polisen tror inte att den styckade kropp som hittats utanför Strömstad har legat i vattnet någon längre tid.

I lördags kväll hittade privatdykare ett paket på 14 meters djup i vattnet utanför Vattenholmen, mellan Strömstad och Koster. På måndagen kunde polisen konstatera att det rör sig om ett styckat lik, som paketerats väl. En förundersökning gällande mord har inletts.

Fortfarande är det oklart om offret är en man eller kvinna, hur gammal personen är och hur länge paketet har legat i vattnet. Men kriminalkommissarie Thord Haraldsson och hans kolleger tror inte att det rör sig om någon längre tid.

– Vi sitter precis och dividerar om det, vi tittar på filmen som dykarna har lämnat från vattnet. Vi ska prata med marinbiologerna och teknikerna, sådana som är experter på havet och hur det påverkar med till exempel påväxter, för att försöka komma fram till hur länge paketet har legat i vattnet. Men min erfarenhet säger – och jag har ändå jobbat med ett antal lik – att det inte har legat i vattnet någon längre tid.

På tisdagseftermiddagen bekräftade de marinbiologiska experterna att kroppsdelarna sannolikt inte legat länge i vattnet.

Thord Haraldsson vet ännu inte om det är en fullständig kropp som har hittats styckad.

– Men mycket talar för att det är många delar.

Någon grundlig undersökning av kroppsdelarna har inte gjorts än. Först på onsdagen kommer en rättsläkare att börja titta på dem, och på fredag blir det obduktion.

Eftersom fyndplatsen ligger nära den norska gränsen, skickade svensk polis på måndagskvällen en begäran till Norge för att få information om försvunna personer där. Enligt Thord Haraldsson har också ett antal tips kommit in från svenska myndigheter gällande försvunna personer.

– Dessutom hör allmänheten av sig med tips gällande händelser och iakttagelser.

Polisen vet inte än hur paketet med kroppen har kommit till fyndplatsen.

– Det är en öppen historia. Båt är naturligtvis ett alternativ, men det finns också strömmar i området som kan ha fört dit det, säger Thord Haraldsson.

Under tisdagen fortsätter polisen att knacka dörr på öarna runtomkring för att få in tips och observationer. I nuläget planeras inte några fler dykningar i området.