Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen lämnar Ljungskile – flyttar sökinsatsen till Uddevalla

Efter att under dagen ha sökt efter försvunna Wilma Andersson i Ljungskile flyttar polisen nu sökinsatsen tillbaka till Uddevalla.
– Vi har inte gjort några fynd på platsen och inte heller hittat Wilma, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Under onsdagseftermiddagen meddelade polisen att man för andra gången flyttar sökinsatsen efter försvunna Wilma Andersson, 17 år. Samtidigt som sökinsatsen avslutas i Ljungskile intensifieras sökandet i Uddevalla.

– Vi har börjat avveckla där och det är färdigsökt på den platsen, ingenting har hittats där. Inga saker och ingen Wilma. Vi avvecklar vår ledningsplats och flyttar tillbaka den till Uddevalla, säger Peter Adlersson.

Han fortsätter:

– Nu fortsätter sökandet i Uddevalla-området. Vi har ett antal hundförare igång i Uddevalla.

Det var efter en paus under natten som polisen fortsatte sitt sökande efter försvunna Wilma Andersson, 17 år, i Ljungskile. Man riktade då sökinsatsen till ett område kring sjön Kolbengtserödsjön norr om orten.

– Det har kommit in iakttagelser som kan göra att det här området är intressant att söka av, men jag kan inte gå in på vilken typ iakttagelser det är, sa Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen region Väst, under morgonen.

Tillsammans med frivilligorganisationerna Missing People och FIKK sökte polisen av terrängen kring sjön.

Enligt GP:s reporter på plats använde sig polisen även av drönare vid sökandet kring sjön. Två poliser ska ha sökt med drönare både längs strandkanten och in i terrängen, ungefär 20 meter upp i luften.

Tidigare under förmiddagen har polisen även sökt igenom en rastplats i närheten av en småbåtshamn längre ner mot kusten med flera hundpatruller.

Tidigt i sökandet efter Wilma hittade FIKK ett par utbrända skor och ett par glasögon som skulle kunna stämma in på ett par som den 17-åriga flickan ska äga. Men polisen har inte velat kommentera om fynden är intressanta för den pågående utredningen.

LÄS MER: Mammans ord: "Vill bara få hem våran Willmis"

Man misstänks för mord

Det var den 13 november som sjuttonåriga Wilma Andersson försvann från Uddevalla. Hon anmäldes sedan försvunnen i söndags och polisen har sedan dess sökt efter henne.

En man i 20-årsåldern, som har en relation till Wilma Andersson, greps och anhölls under tisdagseftermiddagen misstänkt för mord.

Wilma Andersson, 17 år, försvann från Uddevalla förra veckan. Bild: Privat
Wilma Andersson, 17 år, försvann från Uddevalla förra veckan. Bild: Privat

Den anhållna mannens advokat, Beatrice Rämsell, berättar hon varit med vid polisförhöret med den misstänkte och att hon även talat med honom enskilt.

– Han förnekar brott och vill inte att jag uttalar mig mer om det i övrigt, sa hon till GP vid ett tidigare tillfälle.

Senast på fredag klockan 12.00 måste vice chefsåklagare Caroline Fransson fatta beslut om mannen som i nuläget misstänks för att ha mördat Wilma Andersson ska begäras häktad.

Enligt åklagaren kommer hon att fatta sitt beslut efter att ett ytterligare förhör med mannen ska hållas.

– Beslut i häktningsfrågan kommer att tas imorgon (torsdag, red. anm), säger hon.

Sökandet efter Wilma fortsätter

Samtidigt som flera förhör har hållits med mannen pågår en intensiv sökinsats för att hitta Wilma Andersson.

Caroline Fransson vill in i detalj inte gå in på vad polisen gör utöver att söka efter flickan, men berättar att flera olika saker undersöks och analyseras.

På frågan om det kan finnas fler personer som kan bli misstänkta för brott svarar åklagaren:

– Det är inget jag kommenterar, vi bedriver en förundersökningen med öppna ögon och undersöker både platser och gods och håller förhör med personer, det är allt jag kan kommentera.

Anser du att misstankarna mot den anhållne har stärkts eller försvagats sedan han anhölls?

– Det är inget jag kommenterar.

Som bevisningen ser ut nu, har ni tillräckligt för att begära honom häktad?

– Det vill jag inte heller kommentera. Det ska hållas ytterligare ett förhör med den misstänkte imorgon och efter det kommer jag att fatta beslut i häktningsfrågan, säger åklagaren.

LÄS MER: Misstänkt mord bakom Wilmas försvinnande – en man anhållen

LÄS MER: "En självklarhet att ställa upp"

Detta har hänt:

• 17-åriga Wilma Andersson försvann från Uddevalla den 13 november. Polisen i Uddevalla fick en anmälan om försvinnandet i söndags.

• Under måndagen uppgav polisen att det inte fanns några indikationer på att det skulle finnas något brott bakom försvinnandet.

• Hjälporganisationen FIKK, Frivilliga insatser vid kris och katastrof, organiserade under måndagskvällen en stor sökinsats där många frivilliga deltog. Natten till tisdagen hittades ett par skor och andra persedlar i ett skogsparti cirka en halvmil utanför Uddevalla.

Polis och åklagare har därefter kommit fram till att mycket talar för att Wilma Andersson utsatts för brott.

• På tisdagsförmiddagen tog polisen beslut om att behandla försvinnandet som en så kallad särskild händelse. Det innebär att de kan tillföra ytterligare personal och resurser till sökandet.

• En man, som har en relation till flickan, har gripits och anhölls under tisdagseftermiddagen misstänkt för mord. Han förnekar brott. Polisen meddelar vid halv sextiden på tisdagskvällen att mannen är anhållen skäligen misstänkt för mord.

Under kvällen berättar den anhållna mannens advokat att polisen förhört mannen.

• Sökandet efter flickan inriktas nu på trakterna runt Ljungskile.

På onsdagen säger vice chefsåklagare Caroline Fransson att man planerar ytterligare förhör med den misstänkta mannen på torsdagen. Därefter ska det tas beslut i häktningsfrågan.

• Under onsdagseftermiddagen meddelar polisen att sökinsatsen i Ljungskile avslutas. Istället intensifieras nu sökandet i Uddevalla.

Polisen efterlyser hjälp med iakttagelser, eller annan information kring försvinnandet. Telefonnumret till polisen är 114 14.

Wilma Andersson beskrivs som cirka 168 centimeter lång, med långt mörkt hår med blonda slingor. Vid försvinnandet var hon troligen klädd i en lång svart pälskappa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.