Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Polisens tekniker vid området runt Mulleberget i Ulricehamn, där en kvinna i 60-årsåldern hittades mördad intill milspåret vid Lassalyckans motionsområde. Bild: Thomas Johansson/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polisen: Kvinnan ströps vid motionsspåret

I slutet av oktober hittades en kvinna i 60-årsåldern mördad intill milspåret i Lassalyckans motionsområde i Ulricehamn. Polisens uppfattning är att ett sexuellt motiv ligger bakom mordet.
– Kvinnan blev inte våldtagen, men han har hanterat delar av kläderna på ett sätt som tyder på ett sexuellt beteende, det finns en sexuell koppling till hans handlande, säger Göran Arvidsson, som varit biträdande spaningsledare i fallet.

Det var under kvällen den 24 oktober i fjol som kvinnan hittades död intill milspåret. Kvinnan hittades efter att hennes anhöriga anmält henne försvunnen då hon inte hade återvänt hem från en motionsrunda.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Efter en stor sökinsats hittades kvinnan död och insläpad i skogen efter att hennes glasögon hittades hittades av en hundpatrull. När kvinnan hittades var hon delvis täckt av mossa och grenar som polisen menar att mördaren lagt på henne för att dölja kroppen.

I anslutning till brottsplatsen hittades också en cannabisfimp, kvinnans hörlurar och motionsstavar.

Mordet var länge en gåta för polisen och i jakten på en gärningsman kopplades polisens nationella gärningsmannaprofil-grupp in.

Efter att polisen fick fram en dna-profil med hjälp av fynden som säkrades vid brottsplatsen topsades över 1 000 män i närområdet.

Till slut fick polisen en matchande dna-träff.

Misstänkte mördaren död

Matchningen kom efter en patrull i januari åkte hem till en ung man i kommunen som inte hade svarat på polisens kallelse om att komma in till polisstationen i Ulricehamn för att topsas. Mannen hade dessförinnan bland annat sökt på internet om hur lång tid det tar för polisen att få svar på en dna-analys och om det går att fuska på ett dna-test.

När polisen senare återvände till mannens bostad efter att de hade fått resultatet hittades mannen död.

Polisens uppfattnings är att mannen tog sitt eget liv, och mannen ska också ha sökt på internet kring sätt att avsluta sitt liv.

Utredningen har sedan dess fortsatt och under en presskonferens som startade klockan 10.00 på fredagen gick utredningsledningen igenom polisens arbete efter mordet.

Polisen: Sexuell koppling

Polisens uppfattning är att ett sexuellt motiv ligger bakom mordet då mannen som polisen menar är mördaren bland annat porrsurfat och gjort sökningar om äldre kvinnor på internet. Mannen har enligt polisen också ringt äldre kvinnor och bland annat stönat i luren.

Spaningsledningen betonade dock att mannens sökningar och porrsurfande inte haft några inslag av våld. Den biträdande spaningsledaren Göran Arvidsson menar också att det inte finns något som tyder på att mannens avsikt från början var att mörda eller använda sig av våld, utan att det mesta pekar på att mannen närmade sig offret med anledning av sitt intresse för äldre kvinnor.

– Kvinnan blev inte våldtagen, men han har hanterat delar av kläderna på ett sätt som tyder på ett sexuellt beteende, det finns en sexuell koppling till hans handlande, säger Göran Arvidsson.

Under presskonferensen gick polisen också noggrant igenom hur polisen har kunnat utesluta andra gärningsmän. Bland annat har hotellbokningar gåtts igenom för att klarlägga att en person som inte kommer från området kan ha befunnit sig i närområdet när mordet begicks. Totalt har polisen genomfört över 2 000 förhör och med hjälp av dem anser polisen sig kunna utesluta att någon person i kvinnans närhet mördade henne.

Ströps till döds

Med hjälp av ett stort antal vittnen berättade också polisen hur man kunnat kartlägga den utpekade mördarens rörelsemönster runt Lassalyckan. Bland annat har en annan kvinna uppgett att manen försökt att springa över henne tidigare under dagen.

Polisen har också säkrat dna-spår från mannen på bland annat cannabisfimpen som hittades i närheten av brottsplatsen och på offrets handskar. Polisens teori är att kvinnan ströps till döds och att spåren på handskarna avsattes när hon försökte värja sig från mannens våld.

Genom att kartlägga den utpekade mördarens ekonomi, internet- och mobiltrafik är polisens uppfattning också att han utfört mordet helt på egen hand.

– Det har inte funnits något spår som leder till en anstiftare eller medgärningsman, säger den biträdande spaningsledaren Göran Arvidsson.

Med hjälp av vittnen som passerat platsen där kvinnan mördades har polisen också kunnat klarlägga att kvinnan attackerades av mannen i motionsspåret vid omkring 16.15-tiden tisdagen den 24 oktober.

– Vi kan inte säga exakt vad det är hon blir attackerad, vi tror det är en händelse i olika faser, att hon har blivit attackerad, påsprungen, slagen, och hamnar på marken. När hon blir liggande på marken blir hon strypt av gärningsmannen och vår hypotes är att han står över henne och hon då blir strypt, säger Göran Arvidsson.

Utredningen har lagts ner

Under presskonferensen berättade polisen att man inte har kunnat hitta någon som helst koppling mellan offret och gärningsmannen.

Spaningsledaren Helena Ericsson berättar att en stor del av polisens arbete till en början låg i att utreda om brottet kunde ha någon koppling till kvinnans arbete som chef i Ulricehamns kommun, där hon i sin tjänst genom åren som polisen uttrycker det "fattat en del obekväma beslut."

Någon koppling till hennes arbete har inte hittats. Under fredagens presskonferens berättade Helena Ericsson även att hon lagt ner förundersökningen då den inte kommer att leda till ett åtal då personen som polisens anser sig säkra på utförde mordet är död.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.